HRVATSKI ZNANSTVENIK

‘Plazma iz Sunčevih pjega, kakva je eksplodirala u ponedjeljak, za Zemlju će biti najopasnija 2025.‘

Bojan Vršnak; sunčeve pjege

 Cropix, AFP
Geomagnetske oluje mogu biti opasne, no ova aktualna mogla bi se opisati izrekom: tresla se brda, rodio se miš, rekao je Bojan Vršnak

Plazma proizašla iz takozvane mrtve Sunčeve pjege, koja je eksplodirala ovoga ponedjeljka, ne bi trebala Zemljinim satelitima i energetskim mrežama zadati veće probleme. No ova faza Sunčeva ciklusa je u usponu, što znači da raste aktivnost magnetskih polja pod kojim Sunčeve pjege nastaju i nestaju.

- Geomagnetske oluje mogu biti izrazito opasne, no prema svemu sudeći, ova aktualna mogla bi se opisati izrekom: tresla se brda, rodio se miš. Ali geomagnetske oluje, odnosno erupcije koje izbacuju Sunčeve pjege svakako treba dobro promatrati. Orijentacija magnetskog polja najviše utječe na snagu oluja. Ako je magnetno polje okrenuto u istom smjeru kao Zemljino, ono se pojačava. Ako je ono u suprotnom smjeru, onda slabi - objasnio je hrvatski stručnjak za Sunce, dr. sc. Bojan Vršnak s Geodetskog fakulteta u Zagrebu i čovjek po kome je i nazvan jedan asteroid.

image

Sunčeve pjege

Nasa/AFP

Najsnažnija zabilježena geomagnetska oluja dogodila se 1859. godine. Tada su na sjeveru Europe i na najsjevernijim zemljopisnim širinama Sjeverne Amerike zbog velikog nastalog električnog napona pregorjele brzojavne linije te je brzojavna mreža diljem svijeta prekinuta. Ta oluja nazvana je Carringtonov događaj. U posljednje vrijeme najsnažnija geomagnetska oluja dogodila se 1989. godine te u kanadskoj pokrajini Quebec izazvala nestanak struje na devet sati.

- U eri sofisticirane i osjetljive tehnologije takav događaj imao bi katastrofalne posljedice - dodaje Vršnak. Valja spomenuti kako su iz NASA-e javili da smo 23. srpnja 2012. za dlaku izbjegli "solarnu erupciju", potencijalno snažnu kao i ona iz 1859. godine. Vršnak upozorava i kako je uvijek nezahvalno unaprijed prognozirati kada je riječ o ovom fenomenu. Princip je sličan kao i kod prognoziranja potresa.

Pjega AR2987 koja je izbacila koronalnu masu ovoga četvrtka trebala bi, prema svim sudovima svjetskih znanstvenika, izazvati tek manju geomagnetsku oluju. No nalazimo se u razdoblju kada možemo očekivati više geomagnetskih oluja.

- Ovaj Sunčev ciklus, koji je započeo 2020., raste brže nego što se očekivalo, no to samo po sebi ne mora nužno značiti i da će biti više erupcija i pjega. Statistika je varljiva. Ipak, valja reći kako je prethodni ciklus bio mnogo mirniji od ovoga. Najviše najsnažnijih erupcija mogli bismo očekivati u razdoblju od pet do sedam godina nakon što je Sunčev ciklus započeo - zaključio je Vršnak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:11