CRNE SLUTNJE

PO MNOGIM ANKETAMA NAJPOŽELJNIJI SU GRADOVI ZA ŽIVOT, ALI ISPOD NJIH SE SKRIVA OPASNA TAJNA Ugledni profesor prestravio građane

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.06.2019. u 15:02

, Image: 7399263, License: Royalty-free, Restrictions: Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful;
Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: no, Credit line: Profimedia, ImageSource
Profimedia, ImageSource

 

Profesor Richard Arculus rekao je kako teoretski postoji mogućnost da bi katastrofalna erupcija vulkana mogla pogoditi gradove Melbourne u Australiji i Auckland na Novom Zelandu.

Akademik Australskog nacionalnog sveučilišta pritom dodaje i da ne postoji način kako bi se točno znalo kada i gdje bi tragedija mogla pogoditi ove gradove.

"Što se tiče Melbournea i Aucklanda, postoji svaka šansa za eksplozijom podzemnog vulkana", rekao je za Daily Mail Australia.

Profesor Arculus ukazao je na istraživanja stručnjaka sa sveučilišta Monash u Melbournu koji su identificirali drevno vulkansko polje koje postoji na području grada.

U studiji su analizirali polje u unutrašnjosti tektonske ploče na jugoistoku Australije, a sličan teren također postoji kod Aucklanda, rekao je profesor Arculus.

 

Dodao je da se nove erupcije mogu dogoditi na mjestima na kojima vulkani nisu ranije postojali, a znanstvenici nisu u stanju reći kada ili gdje će se pojaviti novi vulkan.

Stravična animacija koji pokazuje učinke erupcije na grad stvorena je kao dio istraživanja utjecaja vulkana na Auckland, kao pogled iz perspektive promatrača iz svog doma u gradu.

Pokazuje golemu eksploziju prije nego što se lava uzdigne u nebo i veliki val udari u obalu te uništi sve na svom putu.

Inače, planina Gambier u jugoistočnoj Južnoj Australiji predstavlja zapadnu granicu vulkanskog polja s posljednjom erupcijom prije 5000 godina, a između Melbournea i planine Gambier postoji više od 400 malih vulkana koji su eruptirali u razdoblju od šest milijuna godina.

Čini se da se erupcije javljaju slučajno i to vrlo različito po mjerilu i načinu, upozoravaju vulkanolozi. Te vulkanske erupcije su smrtonosne, a uz stalno rastuću populaciju i globalnu mobilnost, također raste i potreba za boljim razumijevanjem prijetnji vulkana.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo