CRNE SLUTNJE

PO MNOGIM ANKETAMA NAJPOŽELJNIJI SU GRADOVI ZA ŽIVOT, ALI ISPOD NJIH SE SKRIVA OPASNA TAJNA Ugledni profesor prestravio građane

 Profimedia, ImageSource
 

Profesor Richard Arculus rekao je kako teoretski postoji mogućnost da bi katastrofalna erupcija vulkana mogla pogoditi gradove Melbourne u Australiji i Auckland na Novom Zelandu.

Akademik Australskog nacionalnog sveučilišta pritom dodaje i da ne postoji način kako bi se točno znalo kada i gdje bi tragedija mogla pogoditi ove gradove.

"Što se tiče Melbournea i Aucklanda, postoji svaka šansa za eksplozijom podzemnog vulkana", rekao je za Daily Mail Australia.

Profesor Arculus ukazao je na istraživanja stručnjaka sa sveučilišta Monash u Melbournu koji su identificirali drevno vulkansko polje koje postoji na području grada.

U studiji su analizirali polje u unutrašnjosti tektonske ploče na jugoistoku Australije, a sličan teren također postoji kod Aucklanda, rekao je profesor Arculus.

Dodao je da se nove erupcije mogu dogoditi na mjestima na kojima vulkani nisu ranije postojali, a znanstvenici nisu u stanju reći kada ili gdje će se pojaviti novi vulkan.

Stravična animacija koji pokazuje učinke erupcije na grad stvorena je kao dio istraživanja utjecaja vulkana na Auckland, kao pogled iz perspektive promatrača iz svog doma u gradu.

Pokazuje golemu eksploziju prije nego što se lava uzdigne u nebo i veliki val udari u obalu te uništi sve na svom putu.

Inače, planina Gambier u jugoistočnoj Južnoj Australiji predstavlja zapadnu granicu vulkanskog polja s posljednjom erupcijom prije 5000 godina, a između Melbournea i planine Gambier postoji više od 400 malih vulkana koji su eruptirali u razdoblju od šest milijuna godina.

Čini se da se erupcije javljaju slučajno i to vrlo različito po mjerilu i načinu, upozoravaju vulkanolozi. Te vulkanske erupcije su smrtonosne, a uz stalno rastuću populaciju i globalnu mobilnost, također raste i potreba za boljim razumijevanjem prijetnji vulkana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:23