ZNANSTVENICI MORAJU NAĆI RJEŠENJE

POLARNI MEDVJEDI NA RUBU IZUMIRANJA Povišene temperature uništavaju prirodna staništa ove 600 tisuća godina stare životinjske vrste

 Russell Cheyne / REUTERS

Ljudska rasa od samih početaka globalizacije uništava te iskorištava sve moguće resurse pred sobom. Samo u zadnjih 20 godina utjecali smo na opadanje brojnosti populacije raznih životinja, pa je tako i u drastičnom smanjenju populacija polarnih medvjeda. Znanstvenici tako predviđaju da ćemo u sljedećem desetljeću svjedočiti izumiranju te 600 000 godina stare životinjske vrste.

Klimatske promjene uzrokovale su povišenje temperature na Sjevernom polu. Povišenje temperature je negativno utjecalo na okoliš te rezultiralo smanjenjem prirodnih staništa za populacije polarnih medvjeda, objavili su znanstvenici Europske geo-znanstvene unije. Istraživanja su pokazala kako se sve populacije polarnih medvjeda u zadnjem desestljeću sve više i više povlače prema središtu sjevernog pola u potrazi za pogodnim temperaturama za život. Klimatske promjene su također utjecale na promjene ponašanja polarnih medvjeda, u nekim skupinama su uzrokovale agresivnije ponašanje dok u drugima, nedostatak želje za reprodukcijom.

Znanstvenici će morati u sljedećih 50 godina smisliti rješenje na koji način spriječiti izumiranje polarnih medvjeda. Isto tako će morati utjecati na promjenu svijesti ljudi u očuvanju istih. Polarni medvjedi su prikaz veličanstvenih evolucijskih mogućnosti životinja i bila bi velika šteta ukoliko ljudski rod bude krivnja njihovog izumiranja. Malim promjenama u našim svakodnevnim životima možemo učiniti velike promjene u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:20