EUFORIJA U PASADENI

'POSAO ZA DANAS JE GOTOV, SAD IDEMO U GRAD TULUMARITI!' Dr. Mance javio nam se iz NASA-inog kontrolnog centra odmah po slijetanje InSighta na Mars

 Reuters
 

NASA-in lander InSight večeras oko 20 i 50 uspješno je sletio je na Mars i poslao prvu fotografiju. To je izazvalo erupciju oduševljenja među znanstvenicima u kontroli misije u Jet Propulsion Laboratory (JPL) u Pasadeni, među kojima je bio i Splićanin dr. Davor Mance s prestižnog ETH u Zurichu.

- Sve faze slijetanja letjelice uspješno su izvršene i iskomunicirane putem minijaturnih satelita Marco. Zar to nije fantastično? I na kraju i prva slika Marsa sa samo jednim većim kamenom, nevjerojatno – rekao nam je ushićeno Davor Mance odmah nakon uspješnog slijetanja landera InSight na mjesto Elysium Planitia u blizini Marsova ekvatora.

- Posao za danas je gotov, let's party! Šampanjac se hladi, večeras cijeli tim slavi u gradu. Za koji sat ćemo doznati i jesu li se solarni paneli otvorili. To će onda biti potvrda da je sve spremno za pravi posao - dodao je dr. Mance.

Oko 800 milijuna dolara vrijedna misija InSight lansirana je 5. svibnja ove godine, a do svoga je odredišta prošla preko 400 milijuna kilometara . InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) prvi je robotski lander koji će proučavati duboku unutrašnjost tog planeta. U njegovu razvoju osim NASA-e, važnu ulogu imali su francuski, njemački, britanski te švicarski znanstvenici s ETH u Zurichu. Sonda InSight podsjeća na Mjesečev lander iz misije Apollo, a ima tri noge koje drže tijelo sonde.

NASA/JPL-Caltech

Lander je opremljen sofisticiranim instrumentima od kojih je najvažniji SEIS (Seizmic Experiment for Interior Structure), sofisticirani seizmometar koji će bilježiti seizmičke aktivnosti na Marsu. SEIS je dizajniran da izdrži vibracije, zračenje i druga ograničenja kod ovako važne globalne misije. - Misija InSight misija ima cilj saznati kakva je unutrašnjost Marsa, kako bi se razumio nastanak Sunčeva sustava i planeta u cjelini – rekao je dr. Mance, glavni inženjer na razvoju elektronike za misiju InSight.

Lander InSight prvi je lander koji se uspješno spustio na površinu Marsa nakon NASA-ina rovera Curiosity koji se u kolovozu 2012. godine spustio u krater Gale. No, za razliku od Curiosityja , lander InSight bit će nepokretan. Bit će pozicioniran na samo jednom mjestu i glavni fokus će mu biti dubinska i detaljna analiza tla.

Jako teška misija, evo i dokaza...

Od 44 robotizirane sonde poslane na Crveni planet, samo ih se 18 uspjelo probiti do Marsa. Neuspješni su tako bili i ruski Sputnjik 22 i niz misija nazvanih Mars, ali i NASA-in Mars Polar Lander koji se 1999. godine razbio na površini Crvenog planeta. Debakl je doživjeo i Beagle 2, robotizirano vozilo što ga je 2003. godine lansirala Europska svemirska agencija (ESA).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:23