NEW AGE GASTRONOMIJA

POSVE OBIČNI LJUDI KOJI JEDU KUKCE Prava poslastica su ličinke leptira, amazonski mravi, skakavci prženi...

 Facebook/GirlMeetsBugs
UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu smatra da bi ljudi trebali prevladati gađenje prema kukcima i uvrstiti ih na svoje jelovnike, a dr. sc. Lucija Šerić Jelaska s Biološkog odsjeka PMF-a pojašnjava da kukci emitiraju manje stakleničkih plinova i amonijaka u odnosu na goveda i svinje te da za njihov uzgoj treba manje zemljišta i manje vode
UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu smatra da bi ljudi trebali prevladati gađenje prema kukcima i uvrstiti ih na svoje jelovnike, a dr. sc. Lucija Šerić Jelaska s Biološkog odsjeka PMF-a pojašnjava da kukci emitiraju manje stakleničkih plinova i amonijaka u odnosu na goveda i svinje te da za njihov uzgoj treba manje zemljišta i manje vode

Kukci su hrana budućnosti, poručuje Rene Redžepi, slavni kuhar i suvlasnik Nome, ponajboljeg svjetskog restorana. Otkad je prije nekoliko godina kušao amazonskog mrava i oduševio se njegovim okusom koji ga je podsjetio na egzotičnu začinsku biljku limunsku travu, Redžepi pokušava razbiti odbojnost ljudi prema jelima od kukaca. Stoga je 2013. godine u Kopenhagenu utemeljio nevladinu organizaciju Nordic Food Lab s ciljem promidžbe različitih vrsta hrane, uključujući i jestive kukce. U međuvremenu, neki američki trendovski restorani već nude kukce kao delikatesnu hranu. Poznati španjolski kuhar Jose Andres u svom restoranu Oyamel u Washingtonu poslužuje tacos od skakavaca, dok meksički kuhar Mario Hernadez u restoranu Crni mrav na Manhattanu nudi niz jela od skakavaca, m...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2025 21:56