REVOLUCIJA

Prije 12 godina slomio je vrat, rekli su mu da više nikad neće hodati, a onda je novi uređaj sve promijenio

Gert-Jan Oskam

 .neurorestore/Ferrari/Profimedia /.neurorestore/ferrari/profimedia
Više od 10 godina nakon što je slomio vrat i ostao paraliziran, Gert-Jan Oskam opet hoda zahvaljujući uređaju imena ‘digitalni most‘

Muškarac koji je ostao paraliziran nakon nesreće na biciklu 2011. godine, može stajati i hodati s pomagalom nakon što su mu liječnici ugradili uređaj koji ‘čita‘ njegove moždane valove i šalje upute kralježnici da pokrene ciljane mišiće.

Gert-Janu Oskamu, 40-godišnjem Nizozemcu, rečeno je da više nikada neće hodati nakon što je slomio vrat u prometnoj nesreći u Kini, ali otkako je operiran uspio se popesti stepenicama te je prohodao više od 100 metara u komadu, prenosi britanski The Guardian.

Prije nekoliko mjeseci je, kako kaže, prvi put nakon 10 godina mogao ustati i popiti pivo s prijateljima. ‘To je bilo prilično cool. Želim ga koristiti u svakodnevnom životu".

"Digitalni most" najnoviji je projekt tima švicarskih neuroznanstvenika, koji provode dugogodišnji program razvoja sučelja mozak-stroj u cilju nadvladavanja paralize. U biti projekta je korištenje bežičnih signala za ponovno povezivanje mozga s mišićima, koji postaju posve beskorisni kada se prekinu živci u leđnoj moždini.

Uspostavljena komunikacija između mozga i leđne moždine

Tijekom prethodnog ispitivanja, Oskam je testirao sustav koji rekreira ritmičke korake hoda slanjem signala iz računala u njegovu leđnu moždinu. Iako mu je uređaj pomogao da napravi nekoliko koraka odjednom, pokreti su bili poprilično robotski te su morali biti potaknuti dugmetom ili senzorom.

No, u najnovijoj nadogradnji sustava, Jocelyne Bloch, neurokirurginja u Sveučilišnoj bolnici u Lausannei, instalirala je elektrode u Oskamov mozak koje otkrivaju neuralnu aktivnost kada Nizozemac pokušava pomaknuti noge. Očitanja se obrađuju algoritmom koji ih pretvara u impulse, a koji se potom šalju u elektrode u Oskamovoj kralježnici. Impulsi aktiviraju živce u kralježnici i potiču mišiće da izvedu željeni pokret.

"Ono što smo uspjeli učiniti jest ponovno uspostaviti komunikaciju između mozga i regije leđne moždine, koja kontrolira pokrete nogu pomoću digitalnog mosta", rekao je Grégoire Courtine sa Švicarskog saveznog tehnološkog instituta u Lausanni. On kaže da sustav može "uhvatiti misli Gert-Jana i prevesti te misli u stimulaciju leđne moždine kako bi se ponovno aktivirali dobrovoljni pokreti nogu".

Uređaj ne omogućuje brze, glatke korake, no Oskam navodi da implantat, opisan u znanstvenom časopisu Nature, omogućuje prirodnije pokrete nego su bili prije jer su ustajanje i hodanje inicirani i kontrolirani samim razmišljanjem o tim radnjama.

Signali, inače, stimuliraju mišiće potrebne za savijanje kuka, koljena i gležnja.

Budućnost u minijaturnim uređajima

Čini se da uređaj također pomaže i u rehabilitaciji. Nakon više od 40 treninga s implantatom, Oskam - kojem nisu prekinuti svi živci u kralježnici, povratio je donekle kontrolu nad nogama, čak i kada je uređaj bio isključen. Courtine vjeruje da ponovno povezivanje mozga i kralježnice pomaže u regeneraciji spinalnih živaca, vraćajući tako dio kontrole koju je pacijent ranije izgubio.

Iako je projekt još u ranoj fazi, istraživači se nadaju da će budući, minijaturni uređaji pomoći pacijentima koji su doživjeli moždani udar i paraliziranim osobama da hodaju, pokreću ruke i šake te kontroliraju druge funkcije, poput mokraćnog mjehura, koji je često pogođen kod ozljeda leđne moždine. Pokreti ruku i šaka, pak, mogu biti veći izazov jer su složeniji od kretnji hodanja.

Budući da Oskam pokazuje napredak više od desetljeća nakon nesreće i ozljede leđne moždine, znanstveni tim je uvjeren da bi pacijenti s ozljedama nastalim u novije vrijeme mogli napredovati još bolje.

"Zamislite kada primijenimo digitalni most nekoliko tjedana nakon ozljede leđne moždine. Potencijal za oporavak će biti golem", zaključio je Courtine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 08:29