REZULTAT VULKANSKE ERUPCIJE

PRIJE 4 GODINE NIJE POSTOJAO, A SADA NA NJEMU BUJA ŽIVOT Znanstvenici NASA-e istražili su otok na Pacifiku, a jedna stvar posebno ih je zaintrigirala

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 05.02.2019. u 15:03

NASA/Screenshot

 

NASA-ini znanstvenici posjetili su prošle godine u listopadu novonastali otok u Južnom Pacifiku u blizini otoka Tonga u Južnom Pacifiku i ondje otkrili misteriozno, ljepljivo blato.

Riječ je o otoku, koji je nastao između prosinca 2014.  i siječnja 2015, kao rezultat vulkanske erupcije u blizini Tonge, smještene u polinezijskom arhipelagu. Novonastali otok nazvan Hunga Tonga-Hunga Ha'apai smješten je između dva otoka i tek je jedan od tri otoka koja se nastala vulkanskom erupcijom u zadnjih 150 godina, a preživjela su duže od nekoliko mjeseci iako se očekivalo da će se urušiti natrag u ocean, izvijestili su znanstvenici NASA-e u blogu.

- Bili smo uzbuđeni poput školaraca. Uglavnom je sve prekriveno crnim šljunkom, neću to nazvati pijeskom, jer kamenčići su bili veličine graška, a mi smo nosili sandale. Bilo je prilično bolno jer nam se zavlačilo pod stopala. Odmah sam uočio da tlo nije ravno kao što se čini iz satelita. Postoje neravnine, a valovi su od crnog šljunka stvorili zanimljive uzorke, napisao je znanstvenik Dan Slayback.

- Na satelitskim slikama vidite svjetle boje, riječ je o blatu svjetle boje. Vrlo je ljepljiv. Pa iako smo to vidjeli, nismo doista znali što je to, i još uvijek sam malo zbunjen odakle dolazi. Zato što nije pepeo, napisao je.

 

Osim misterioznog blata, znanstvenike je razveselila vijest o postojanju vegetacije na otoku, pa čak i nekoliko životinja, uključujući sovu i stotine čaplji koje se gnijezde.

Slayback i njegovi kolege prikupili su nekoliko uzoraka tla kako bi ga istražili i pokušali odgonetnuti koliko dugo će otok preživjeti.

Otok je osobito zanimljiv znanstvenicima NASA-e jer podsjeća na drevni Mars pa mogu svemirskoj agenciji možda ponuditi odgovore kako su vulkanski pejzaži izgledali u interakciji sa vodom na Crvenom planetu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo