TAJNI PROJEKT

PROCURILA VELIKA TAJNA IZ PENTAGONA U pet godina potrošili su bogatstvo na istraživanje slučajeve navodnog viđenja svemirskih letjelica

 Pixabay
 

Pentagon je priznao da je godinama provodio tajni projekt u sklopu kojeg je istraživao svjedočanstva o viđenjima neidentificiranih letećih objekata ili NLO-a. Iako je program naziva Advanced Aviation Threat Identification Programme, završio prije pet godina kad su vlasti novac za njegovo provođenje odlučile preusmjeriti na druge projekte, ostaje nejasno je li istraživanje, u nekom obimu, ipak nastavljeno.

Program je bio aktivan od 2007. do 2012. a budžet mu je bio 22 milijuna dolara godišnje. Ta je stavka bila prikrivena u izvještajima o budžetu američke vojske, inače vrijednom stotine milijardi dolara.

Financiranje projekta NLO-a je isprva bilo odobreno zahvaljujući zalaganju senatora iz redova Demokratske stranke, Harryja Reida, poznatog po velikom entuzijazmu kad su u pitanju misteriozne nebeske pojave. Većina novca otišla je istraživačkim projektima milijardera Roberta Bigelowa, inače bliskog Reidovog prijatelja.

'Nije mi niti neugodno, niti žao što sam to pokrenuo', rekao je Reid za The New York Times.

No, upućeni u rad Pentagona kažu kako je projekt i dalje na životu, a istraživanja svjedočanstava o NLO-ima se nastavljaju. S druge strane, bivši zaposlenik kongresa tvrdi da je pravi cilj programa zapravo motrenje jesu li konkurentske nacije uspjele proizvesti tehnologiju koja bi mogla zaprijetiti sigurnosti SAD-a. Laura Ochoa, glasnogovornica Pentagona na to odgovara:

'Advanced Aviation Threat Identification Programme je završio 2012. godine jer je odlučeno da postoje prioritetniji projekti pa su sredstva preusmjerena njima.'

No je li program u nekoj mjeri ipak opstao, nije do kraja razjašnjeno.

'Ministarstvo obrane vrlo ozbiljno shvaća eventualne opasnosti za naše ljude, imovinu i misije te poduzima sve potrebne mjere čim se pojave informacije o potencijalnoj ugrozi', kaže Ochoa.

U tweetu vezanim uz ovu priču, senator Reid je rekao: 'Istina je tamo negdje. Doista.' ('The truth is ot there. Seriously.') Dodao je i kako nitko nema sve odgovore, no postoji dovoljno dokaza koji omogućuju postavljanje pitanja. A ako Amerika ne povede u traženju odgovora – nitko neće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:17