KAO TEST ZA TRUDNOĆU

Prodavat će se bez recepta: Kućni test koji za 40 dolara otkriva je li muškarac plodan

Test koji se temelji na kemijskoj reakciji u travnju će se pojaviti u američkim ljekarnama...

ZAGREB - Kućni test za procjenu muške plodnosti (SpermCheck Fertillity), kojim će se u desetak minuta moći utvrditi količina spermija u mililitru, u travnju će se pojaviti u američkim ljekarnama, a prodavat će se bez recepta. Riječ je o testu sličnom onome koji žene koriste za trudnoću.

- Cijena tog testa bit će 40 dolara, a vrlo je jednostavan jer se temelji na kemijskoj reakciji - objasnio je dr. Joseph Alukal, direktor Odjela za muško reproduktivno zdravlje i benigne bolesti prostate njujorškoga Langone Medical Centera.

Proizvođači naglašavaju da test nije zamjena za potpunu medicinsku procjenu muške plodnosti, ali je dobar orijentir za eventualni posjet liječniku kako bi se utvrdili razlozi neplodnosti.

Test funkcionira tako da se spermiji pomiješaju s kemijskom otopinom i potom se stavi na trakicu. Ako se na “prozoru” seta za testiranje pojavi crvenkasta crta, sperma ima najmanje 20 milijuna spermija na mililitar, što se smatra normalnim. Ako se ta crta ne pojavljuje, to može biti znak premalog broja spermija u ejakulatu, odnosno govori o mogućoj neplodnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 02:22