OBJAVILA AKADEMIJA

PROGLAŠENI DOBITNICI NOBELA ZA FIZIKU Ashkin, Strickland i Mourou nagrađeni za laserska istraživanja

Arthur Ashkin
 REUTERS

Amerikanci Arthur Ashkin i Donna Strckland te Francuz Gererd Mourou proglašeni su u utorak dobitnicima Nobelove nagrade za fiziku za svoja postignuća na polju laserske fizike, objavila je Švedska kraljevska akademija znanosti.

Arthur Ashkin, kojemu je 96 godina, ovime je postao najstariji nobelovac u povijesti. On je veći dio karijere proveo u kompaniji za industrijsko i znanstveno istraživanje Bell Laboratories, a i danas radi u svom kućnom laboratoriju.

Donna Strickland, s kanadskog sveučilišta Waterloo, tek je treća žena u povijesti s Nobelom za fiziku. "Mislila sam da ih je više", kazala je znanstvenica u prvoj reakciji. "Počašćena sam što sam među njima".

"Otkrića koja nagrađujemo ove godine unijela su revoluciju u lasersku fiziku", kaže se u obrazloženju nagrade.

Ashking je osamdesetih godina prošlog stoljeća izumio "optičke pincete" kojima se mogu ugrabiti čestice, atomi, virusi i ostale žive stanice.

Mourou i Strickland zajednički su nagrađeni za razvijanje kratkih i intenzivnih laserskih impulsa za industrijsku i medicinsku primjenu.

Njima trima pripada nagrada od 9 milijuna kruna (6,5 milijuna kuna) s tim da će Ashkin dobiti pola iznosa, a ostalo dvoje dobitnika po četvrtinu.

Jučer su američki imunolog James P. Allison i njegov japanski kolega Tasuku Honjo proglašeni laureatima Nobelove nagradu za medicinu za postignuća ostvarena u liječenju raka, točnije, jer su ustanovili kako onesposobiti kočnice imunosnog sustava.

U srijedu je objava dobitnika Nobela za kemiju, u četvrtak neće biti proglašen dobitnik za književnost, a u petak će u Oslu objaviti tko je zaslužio nagradu za mir.

Posljednji ovogodišnji laureat, za ekonomiju, na redu je u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:35