Švicarsko istraživanje

Pronašli način da čokolada bude bolja i za zdravlje i za okoliš: ‘Moramo promjeniti način proizvodnje‘

Čokolada (ilustracija)

 /Depositphotos
Ljuska kakaovca, koja se često baca, mogla bi biti ključni sastojak novog zaslađivača za čokolade
Ljuska kakaovca, koja se često baca, mogla bi biti ključni sastojak novog zaslađivača za čokolade

Iako jedna od omiljenih slastica, čokolada nije ni zdrava ni dobra za okoliš, no uskoro bi obje mane mogle postati dio prošlosti jer su istraživači s ETH Züricha pronašli način kako iskoristiti mahunu kakaovca za proizvodnju zaslađivača za čokolade. To će s jedne strane smanjiti količinu bijelog, nezdravog šećera koji se trenutno koristi i povećati nutritivnu vrijednost čokolade, a s druge strane povećati iskoristivost tla na kojem se uzgaja kakaovac pa će se krčiti manje šume zbog potreba za dodatnim hektarima obradivih površina.

"Svijet juri prema cirkularnom i održivim gospodarstvu pa su potrebne inovativne tehnologije u prehrambenom sektoru. Iskorištavanje hrane mora biti što veće jer će to smanjiti opterećenje okoliša”, poručuju istraživači.

Kako su...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 01:09