LUNARNI AGRODEBAKL

PROPAO KINESKI POLJOPRIVREDNI POTHVAT NA MJESECU Posadili su pamuk, krumpir, uljanu repicu i mahune, sve im je uvenulo

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.01.2019. u 17:58

Youtube

Samo 24 sata nakon što su se kineski znanstvenici pohvalili kako su na Mjesecu iz sjemenki pamuka niknule prve biljke, iste su već - uvenule, objavio je u srijedu The Independent.

Kao razlog ovoga neuspjeha navode se vrlo niske temperature, objasnio je profesor Xie Gengxin te dodao kako biljke posađene u posebnim aluminijskim spremnicima teškima tri kilograma jednostavno nisu imale šanse za rast i "preživljavanje".

A iako su spomenuti aluminijski spremnici dizajnirani tako da održavaju temperaturu u rasponu od 1 do 30 stupnjeva, imaju dovoljno prirodnoga svjetla te biljkama osiguravaju vodu i sve potrebne hranjive tvari, kad je kineska sonda Chang’e-4 još u subotu ušla u razdoblje tzv. lunarne noći, svi ti uvjeti "pali su u vodu".

Još u utorak profesor Liu Hanlong sa Sveučilišta Chongqing, koji je vodio istraživanje, izjavio je kako su na Mjesecu proklijali i uljana repica te krumpir, ali sjemenke pamuka bile su prve koje su niknule.

Prema kineskim istraživanjima, mahuna je, primjerice, na Mjesecu trebala trajati i do tri mjeseca te tako stvoriti samoodrživo okruženje za život daleko od našega planeta.

Eksperiment s biljkama osmišljen je kako bi pokazao koliko dugo astronauti s vlastitim izvorima hrane mogu izdržati u Svemiru bez da se moraju vraćati na Zemlju zbog opskrbe istom.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo