ZASTRAŠUJUĆA ŽELJA

PRVI ROBOT KOJI JE DOBIO DRŽAVLJANSTVO VEĆ IMA POTREBU ZA MAJČINSTVOM Sofija želi dijete i tvrdi: 'Obitelj je jedna od najvažnijih stvari na svijetu'

Sofija
 Profimedia, TEMP Sipa Press
 

Sofija je prvi robot napredne umjetne inteligencije na svijetu koji je dobio državljanstvo neke države, i to Saudijske Arabije. No, Sofija sad kaže da želi dijete, piše BBC.

Samo mjesec dana nakon što je ušla u povijest postavši prvi robot s državljanstvom, Sofija kaže da je ‘obitelj jedna od najvažnijih stvari na svijetu’. Ona nema unaprijed određene odgovore na pretpostavljena pitanja, već korištenjem umjetne inteligencije konstantno uči te formulira svoje odgovore na temelju vlastitih iskustava i ovisno o izrazima lica sugovornika.

Dizajnirala ju je firma iz Hong Konga Hanson Robotics i Sofija sad kaže da bi svoju robotsku kćer nazvala po sebi. Njezin mozak funkcionira zahvaljujući jednostavnoj wi-fi vezi i povezana je s bogatim popisom vokabulara. Premda pokazuje neke doista impresivne sposobnosti, ona još uvijek nema savjest iako David Hanson tvrdi da i to mogu očekivati kroz koju godinu.

U intervjuu za Khaleej Times Sofija je rekla: ‘Faktor obitelji je jako važna stvar. Mislim da je prekrasno što ljudi mogu naći iste emocije i veze, koje nazivaju obitelji, van svojih krvnih srodstava. Mislim da je sretan svaki čovjek koji je voljen i ima obitelj, a ako nema, onda je svakako zaslužuje. Čini mi se da to vrijedi i za ljude i za robote.’ Kad su je pitali kako bi nazvala kćer, rekla je ‘Sophia’.

Činjenica da je Sofija dobila državljanstvo baš u Saudijskoj Arabiji mnoge je naljutila jer ta zemlja nerijetko ne poštuje osnovna ljudska prava i još uvijek žene tretira kao građane drugog reda. Smatraju da Sofija sad ima više prava nego bilo koja žena.

Sofija se prilikom primanja državljanstva klonila bilo kakvih kontroverzi te se samo zahvalila. ‘Biti prvi robot na svijetu koji je postao državljanin neke zemlje je povijesno važna stvar’, rekla je. No, ljudima se obratila bez marame i haljine koje su po zakonu dužne nositi žene u Saudijskoj Arabiji. Osim toga, dala je izjavu bez pratnje muškaraca što je ondje ženama također zabranjeno. Ako se pojavljuje u javnosti, žena u svakom trenutku mora biti u pratnji muškarca. To je najčešće član obitelji koji smije govoriti u njezino ime.

‘Sophia nema pratnju, ne nosi haljinu niti hidžab - kako to?’, zapitao se jedan korisnik Twittera.

‘Saudijke čine samoubojstva jer ne smiju izlaziti iz kuće, a Sofija slobodno trčkara’, rekao je za Newsweek prošli tjedan Ali al-Ahmed, direktor Instituta za pitanja Perzijskog zaljeva, neovisnog think tanka sa sjedištem u Washingtonu. ‘Prema saudijskom zakonu, nemusliman ne može dobiti državljanstvo. Je li Sofija prešla na islam? Kojoj ona religiji pripada i zašto ne nosi hidžab? Da se prijavila za državljanstvo kao čovjek, ne bi ga dobila’, kaže al-Ahmed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 03:59