KOPAČKI RIT

Putovanje u srce močvarnih područja

Osijek, 020809.Turisti promatraju Kopacki rit s turistickog broda Orao.Cjelodnevna ulaznica je 70. kuna a ukljucuje voznju brodom,vodica,obilazak dvorca Tikves.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / CROPIX

Orao štekavac ponosnim letom kruži oko svojeg gnjezdišta. Park Kopački rit na sjeveroistoku Hrvatske nije samo prirodno stanište za ugrožene životinjske vrste kao što je orao štekavac nego i mnoge europske selice. U svojem letu preko močvarnoga područja sjeverno od Drave i istočno od Dunava nailazi na 293 drugih vrsta kojemu se kao kralju visina ponizno sklanjaju s puta.

Dok leti iznad 7000 ha velikoga životinjskoga rezervata parka, pogled mu pada na poludivlje svinje, srne i druge vrste sisavaca. Na putu do svoga gnijezda lebdi u dubokom letu preko netaknutih ribnjaka, prekrivenih vodenom lećom i lopočima koji su zahvaljujući plavljenju Dunava, postali stanište mnogih životinjskih vrsta. Ptica grabljivica napokon se usmjerava prema svome gnijezdu koje leži u srcu parka, plavnoga područja i Dunava i Drave.

Ubrzo nakon toga orao je svojim oštrim očima zapazio zeleni brod koji klizi mirnom površinom vode. Na palubi broda predstavlja se Besim Mehić, jedan od 25 zaposlenih u parku, koji svaki dan vodi grupe turista od 20 do 30 osoba kroz različite kanalne rute poplavnog područja.

Tijekom 60-minutne vožnje brodom ukazuje na raznolikost vrsta u Panonskoj nizini. U trenutku tišine moguće je čuti zvukove srebrnih čaplji, roda, žaba i šum vode. Samo u Kopačkom ritu prirodoslovci su pronašli preko 2000 različitih bioloških vrsta. Ispruženim prstom Besim pokazuje jato pataka močvarica. Te u Slavoniji udomaćene životinje nestaju među zaštitnim granama jedne polupotopljene vrbe i tako si u kanalnim rutama probijaju put kroz trupce prema malom otoku, središnjem gnjezdište ptičjih jata.

Tom ptičjem jatu pripada i nekoliko crnih roda koje su upravo pri izgradnji gnijezda. U potrazi za hranom mužjak se uzdiže nad krošnje močvarnoga drveća u smjeru ribnjaka. Pri tome prelijeće 30 godina staru branu koja odvaja vodu iz plavnih područja od ribnjaka. Brana je dio križišta puteva koje koriste biciklisti i šetači kako bi prošli kroz park. Ove uređene biciklističke staze od Osijeka do Bilja, kao i internacionalne biciklističke rute kao što su „Panonski put mira” i „Dunavska ruta”, prolaze kroz Kopački rit koji je imenovan prvim hrvatskim centrom za biciklistički turizam.

Roda leti preko ribnjaka uzduž vodene pumpe u selu Tikveš. Ova pumpa izvlači vodu na poljoprivrednim površinama i regulira razinu vode u ribnjacima. U slobodan padu u smjeru vode promatra grupa učenika pod vodstvom Larise Benčine, voditeljice odjela za zaštitu okoliša u parku prirode Kopački rit. Larisa upravo završava svoje predavanje o Kopačkom ritu u kojem objašnjava da park postoji kako bi obnavljanje prirodnih staništa, flore i faune, bilo prepušteno samoj prirodi, a ne utjecaju čovjeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 08:35