NOVA STUDIJA

Riječki znanstvenici: ‘Otkrili smo osnovni princip kako dolazi do upale masne jetre. Evo zbog čega je to važno‘

Doktor medicine Bojan Polić

 Matija Djanjesic/Cropix
Masna jetra pogađa 40 posto populacije i javlja se najčešće kod osoba s pretjeranim unosom kalorija koje razvijaju debljinu
Masna jetra pogađa 40 posto populacije i javlja se najčešće kod osoba s pretjeranim unosom kalorija koje razvijaju debljinu

Skupina riječkih znanstvenika pod vodstvom dr. Bojana Polića i dr. Felixa Wensveena objavila je u časopisu Science Imunology važnu studiju o mehanizmima nastanka upale jetre, odnosno nealkoholnog steatohepatitisa (NASH). Riječki su znanstvenici istraživali kako dolazi do početka upale u masnoj (steatoničnoj jetri), a njihova studija rezultat je višegodišnjeg rada.

- Masna jetra je početna faza ne-alkoholne bolesti masne jetre (MAFLD) koja inače široko zahvaća populaciju, i do 40 posto ljudi. Masna jetra se javlja najčešće kod osoba s pretjeranim unosom kalorija koje razvijaju debljinu. To je u većini slučajeva blagi oblik bolesti koji ne dovodi do značajnijih poremećaja funkcije jetre, no u oko 25 posto slučajeva bolest napreduje prema upali jetre, nealkoholnom steatohepatitisu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 00:54