ČOVJEČANSTVO RADI NA SAMOUNIŠTENJU

Sat sudnjeg dana pokazao da nikad prije nismo bili tako blizu propasti svijeta

 REUTERS

Klimatske promjene, nuklearna proliferacija, uključujući nedavni nuklearni pokus u Sjevernoj Koreji, i tenzije između SAD-a i Rusije kao u doba hladnog rata goruće su prijetnje koje čovječanstvo vode na put samouništenja, tvrde znanstvenici okupljeni oko časopisa Bulletin of the Atomic Scientists.

Nakon Projekta Manhattan

Oni su jučer, kao i svake godine u siječnju, na konferenciji za novinare u Washingtonu pokazali “Sat sudnjeg dana” (Doomsday Clock) na kojemu kazaljke pokazuju koliko smo blizu ponoći, odnosno potencijalnog Armagedona. Prošle su godine kazaljke bile pomaknute na tri minute do ponoći. Očekivalo se da će ove godine kazaljke biti pomaknute na dvije minute do ponoći.

Bulletin of the Atomic Scientists utemeljili su 1945. godine na Sveučilištu Chicago fizičari uključeni u Projekt Manhattan koji je rezultirao stvaranjem atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki. Dvije godine kasnije napravljen je sat na kojemu ponoć simbolizira apokalipsu, a te 1947. godine čovječanstvo je bilo sedam minuta do ponoći.

Odluka o pomicanju kazaljki naprijed ili natrag donosi se na osnovi odluka znanstvenog i sigurnosnog odbora Bulletina čiji su članovi znanstvenici iz cijeloga svijeta. Veliku ulogu u tome ima i odbor sponzora čiji su članovi, među ostalim, 17 dobitnika Nobelove nagrade te planetarna znanstvena ikona Stephen Hawking.

Prema “Satu sudnjeg dana”, najbliže apokalipsi svijet je bio 1953. godine kada su kazaljke bile dvije minute do ponoći. Bilo je to na vrhuncu hladnog rata kada su i SAD i bivši Sovjetski Savez testirali termonuklearnu ili hidrogensku bombu.

Kraj hladnog rata

Najdalje od kataklizme bili smo 1991. godine, na 17 minuta, kada je službeno završen hladni rat te su SAD i Rusija počeli smanjivati nuklearno naoružanje. No, 1998. sat se već pomakao na devet minuta do ponoći, čime se demonstrirala opasnost od nuklearnih pokusa Indije i Pakistana.

Od 2010. godine, kada su kazaljke bile sedam minuta do ponoći, do danas situacija u svijetu stalno se pogoršavala, i to ne samo zbog nuklearnih tenzija, nego i zbog niza problema povezanih s klimatskim promjenama pa su tako kazaljke 2012. bile pet, a 2015. godine tri minute do ponoći.

Najveće prijetnje prema britanskom popularno znanstvenom časopisu How It Works

- erupcija supervulkana

- nuklearna zima

- nezaustavljivo globalno zagrijavanje

- globalna pandemija

- udar asteroida

- smrt Sunca

- provale gama zraka u svemiru

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:30