PAZITI OVO STOLJEĆE

'ČOVJEČANSTVO ĆE SI ZABITI SMRTONOSNI AUTOGOL!' Slavni fizičar upozorava da će se ljudi istrijebiti ako ne nasele druge svjetove

 AP

LONDON - Slavni teoretski fizičar i najpoznatiji svjetski znanstvenik Stephen Hawking upozorio je kako čovječanstvo riskira da si zabije ‘smrtonosni autogol’, javlja BBC.

Svoje najnovije upozorenje predstavio je dok je odgovarao na pitanja publike za vrijeme snimanja BBC-jevih Reith predavanja, koja su se bavila istraživanjima crnih rupa.

- Čovječanstvo je ugroženo brojnim opasnostima koje smo sami stvorili, rekao je.

Prema Hawkingu, prijete nam: nuklearni rat, globalno zatopljenje i virusi proizvedeni genetskim inženjeringom, a daljnji napredak u znanosti i tehnologiji stvorit će ‘nove načine na koje sve može poći po krivu’.

Ugledni profesor vjeruje kako će čovječanstvo preživjeti ako uspije uspostaviti kolonije na drugim svjetovima.

- Iako su šanse za katastrofu na planeti Zemlji za bilo koju godinu dosta niske, s vremenom se sabiru, i katastrofa je gotovo neizbježna u sljedećih tisuću ili deset tisuća godina.

- Do tada bismo se trebali proširi u svemir, i do drugih zvijezda, kako katastrofa na Zemlji ne bi značila i kraj ljudske rase.

- No, nećemo uspostaviti samodostatne kolonije u svemiru barem još sljedećih sto godina, stoga moramo biti posebno oprezni u tom periodu, izjavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:16