NA LISTI I FACEBOOK

Saznajte kojih deset tehnologija će izmijeniti naše živote!

Facebookov Timeline, 3-D tranzistori, jajašca iz matičnih stanica i ultraefikasne solarne ćelije neke su od deset tehnologija budućnosti prema tradicionalnom izboru časopisa Technology Review (TR). Najstariji svjetski tehnološki časopis TR svake godine objavljuje listu deset novih tehnologija koje mnogo obećavaju.

Oblikovanje inovacija

Riječ je o tehnologijama za koje uredništvo tog časopisa, utemeljenog 1899. godine pod pokroviteljstvom Massachusetts Institute of Technology (MIT) iz Bostona, smatra da će najvjerojatnije promijeniti način na koji živimo. Zanimljivo je da je TR prije četiri godine među tehnologije budućnosti uvrstio i Witricity, koncept bežičnog prijenosa energije na sobnoj udaljenosti čiji je tvorac naš znanstvenik dr. Marin Soljačić, redoviti profesor na MIT-u. - Vjerujemo da će tehnologije koje smo izabrali imati najveći utjecaj na oblikovanje u inovacijama sljedećih godina - poručili su iz uredništva TR-a, istaknuvši da tih deset novih tehnologija zadire u široko područje ljudske djelatnosti.

Jajašca iz epruvete

TR-ovu listu predvodi nedavno objavljeno otkriće prof. Jonathana Tillyja s Harvarda, koje bi ženama u menopauzi moglo pomoći da postanu majke. Tilly i dr. Evelyn Telfer sa sveučilišta Edinburgh uspjeli su iz matičnih stanica proizvesti ljudska jajašca u laboratoriju. U idućih, pak, godinu dana “jajašca iz epruvete” namjeravaju oploditi spermom, a embrije koji na taj način nastanu proučavati 14 dana kako bi se ustanovilo jesu li zdravi. Nakon dva tjedna embriji će biti zamrznuti ili odbačeni. No, pokažu li se eksperimenti uspješnima, ta bi metoda u budućnosti neplodnim i ženama u menopauzi mogla pomoći da postanu majke.

Struja u Indiji

Oko 400 milijuna Indijaca u ruralnim krajevima nema električnu energiju. Za većinu njih čak i jednostavno punjenje baterije mobitela znači dug put do gradskog kioska gdje se pune mobiteli. Kako bi to promijenili, Nikhil Jaisinghani i Brian Shaad utemeljili su kompaniju Mera Gao Power čiji je cilj utemeljiti male dalekovode koji bi na ograničenom području distribuirali struju dobivenu iz solarnih panela.

Prošlo su ljeto stanovnicima osam sela osigurali struju za punjenje mobitela, ali i rasvjetu u domaćinstvima. Ove godine na taj način namjeravaju opskrbiti 40 sela. Kompanija Intel svoje je mjesto na TR-ovoj listi zaslužila zahvaljujući revolucionarnom dostignuću: novim 3D tranzistorima koji omogućavaju rad čipova pri manjem naponu i uz manji gubitak energije. Riječ je o najvećem dostignuću u razvoju tranzistora od otkrića silicijskih tranzistora prije više od 50 godina. Nova bi tehnologija mogla biti temelj za nove generacije računala koje dolaze.

Čitanje DNK baza

Kompanija Oxford Nanopore , pak, demonstrirala je novi komercijalni stroj za direktno čitanje DNK, a ta tehnologija omogućit će brže i jeftinije sekvenciranje ljudskog genoma. Na listi je i Facebookov Timeline namijenjen za 850 milijuna korisnika te društvene mreže koji su aktivni svaki mjesec. Timeline je, tvrdi TR, napravljen tako da čini realnim koncept “permanentnog bilježenja” u obliku “kompjutorski asistirane” biografije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 05:11