SLAVNI JEDRENJAK

SENZACIONALNO OTKRIĆE Nakon 500 godina pronađen legendarni Kolumbov brod Santa Marija?

 Wkipedia

Jedrenjak s kojim je istraživač Kristofor Kolumbo krenuo u misiju otkrivanja Amerike pronađen je jučer nakon dugih 500 godina, tvrdi skupina istraživača.

Nakon nedavne ekspedicije stručnjaci su uvjereni da je olupina locirana uz sjevernu obalu Haitija upravo legendarna Santa Maria.

Gotovo 18 metara dug brod bio je perjanica Kolumbove ekspedicije, ali što se kasnije s njim dogodilo veliki je misterij na koji nitko nikad nije imao odgovor. Sve do sada.

Jedan od najpoznatijih američkih podvodnih arheologa, Barry Clifford, najpoznatiji po pronalasku čitavog gusarskog broda na dnu mora, i njegova ekspedicija, otkrili su olupinu uz sjevernu obalu Haitija.

- Svi geografski, podvodna topografija i arheološki dokazi snažno podupiru tvrdnju da se zaista radi o olupini slavnog Kolumbovog broda, Santa Marije - kazao je Clifford za britanski Independent.

Cijeli poduhvat zabilježile su kamere TV programa History.

- Haićanska vlada nam je mnogo pomogla i sad moramo nastaviti našu zajedničku suradnju kako bi izveli detaljno arheološko iskapanje - kaže strastveni istraživač koji za olupinom Svete Marije traga već više od desetljeća.

Na prvom putovanju Kristofora Kolumba 1492. godine, Santa Maria se nasukala u blizini otoka Hispaniola, a zatim su je valovi razbili na komadiće.

Kolumbo je ostavio nekoliko ljudi na otoku kako bi izgradili utvrdu, a zatim se uputio prema Španjolskoj u brodu Nina.

Pronalazak Santa Marije podupire i Cliffordova ekspedicija iz 2003. godine koja je u blizini olupine otkrila vjerojatnu lokaciju Kolumbove tvrđave.

Tada, prije deset godina, Clifford je fotografirao nasukanu olupinu, ali nije uopće mislio da bi se moglo raditi o Santa Mariji.

- Uvjeren sam da će potpuno iskapanje olupine dovesti do prvog maritimnog arheološkog dokaza o Kolumbovom otkrivanju Amerike - zaključio je Clifford.

Prvo putovanje prema Novom svijetu

Santa Maria je izgrađena u drugom dijelu 15. stoljeća u Baskiji. Kolumbo ju je unajmio zajedno s još dva broda, Pintom i Ninom, i njima se u kolovozu 1492. otisnuo sa španjolske atlantske obale u potrazi za zapadnim putem do Azije. Dva mjeseca poslije doplovio je do Bahama i otkrio Novi svijet.

Santa Maria, najveći i zapovjedni brod ekspedicije, na Božić 1492. u oluji je udarila u greben sjeverno od haićanske obale i posada ju je morala napustiti. U jednom obližnjem selu Kolumbo i njegova posada izgradili su manju utvrdu iz koje su se tjedan poslije s dva preostala broda uputili nazad u Španjolsku kako bi o otkriću, koje su tada još percipirali kao zapadni put do Indije, izvijestili svoje pokrovitelje, španjolskog kralja Ferdinanda i kraljicu Izabelu. O lokaciji brodoloma Santa Marije od tada se nije znalo ništa. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2023 17:03