PREDVIĐANJE BUDUĆNOSTI

SKENIRANJE MOZGA MOŽE PREDVIDJETI KOJI ĆE KRIMINALAC PONOVNO POČINITI ZLOČIN Šokantno novo istraživanje

 YouTube

ALBEQUERQUE - Neurolozi su identificirali specifično područje mozga, čije skeniranje im može pomoći u predviđanju hoće li osuđeni kriminalci ponovno prekršiti zakon nakon puštanja na slobodu.

Voditelj istraživanja Kent Kiehl, neurolog neprofitne organizacije Mreža istraživanja uma u Albequerqueu, proučavao je grupu od 96 zatvorenika neposredno prije njihovog puštanja.

PRONAŠLI CENTAR ZA ZLO U MOZGU Promjene na čeonom režnju nalaze se kod svih psihopata, a vidljive su već u vrtiću!

Njihove mozgove su skenirali funkcionalnom magnetnom rezonancom (fMRI), dok su izvodili zadače na kompjuteru koje su zahtijevale brze odluke i impulzivne reakcije.

Skeniranje je bilo fokusirano na područje znano kao anteriorni cingularni korteks (ACC), za koje se već od prije vjeruje kako je povezano s donošenjem odluka.

Nakon puštanja, znanstvenici su pratili bivše zatvorenike iduće četiri godine, kako bi vidjeli koji od njih su se vratili u zatvor.

Istraživanje je pokazalo zanimljive rezultate: Muškarci koji su imali nižu aktivnost ACC-a imali su puno veće šanse ponovno završiti u zatvoru, čak i kada su znanstvenici uzeli u obzir ostale faktore, poput dobi, korištenja opojnih sredstava i psihopatskih osobina.

Muškarci koji su bili u donjoj polovici po aktivnosti ACC-a čak su 2,6 puta češće ponovno završavali u zatvoru, a čak 4,3 puta češće kada se gledaju samo nenasilni zločini.

Kiehl napominje kako je taj dio neurologije još u povojima, te kako skeniranja nisu savršena. Samo zato što netko ima slabiju aktivnost u ACC-u ne znači da će sigurno prekršiti zakon, niti intenzivnija aktivnost znači da više nikad neće završiti u zatvoru, ali je istraživanje otvorilo vrata daljem ispitivanju veze između aktivnosti mozga i kriminalnog ponašanja, s vrlo jasno demonstriranom poveznicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 07:25