Dok jedu zrelo voće, čimpanze dnevno konzumiraju alkohola u količini ekvivalentnoj boci piva, tvrde američki znanstvenici.
Čimpanze su naši najbliži srodnici u životinjskom svijetu: potječemo od zajedničkog pretka, ali smo prije šest milijuna godina krenuli odvojenim evolucijskim putem.
Istraživanja koja ukazuju na to da i čimpanze, kao i brojne druge životinje, konzumiraju alkohol jedući zrelo voće dugo su kružila znanstvenom zajednicom. No, najnovija studija objavljena u časopisu Science Advances prvi je pokušaj da se precizno kvantificira dnevna količina alkohola koji čimpanze unesu u organizam.
Nakon što su promatrali dvije skupine čimpanza, jednu u Obali Bjelokosti i jednu u Ugandi, te uzorkovali voće koje su jele, američki su znanstvenici procijenili da su životinje konzumirale otprilike 14 grama etanola dnevno. Ta količina je ekvivalentna oko 1,4 alkoholna pića ili, nakon prilagodbe manjoj težini čimpanza, to je ekvivalentno ljudskoj konzumaciji 2,6 alkoholnih pića dnevno.
- Čimpanze dnevno jedu pet do 10 posto svoje tjelesne težine u zrelom voću, tako da čak i niske koncentracije daju... značajnu dozu alkohola - rekao je za CNN glavni autor studije Robert Dudley, profesor integrativne biologije na Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyju.
Dudleyjev tim je, također, uočio da su čimpanze najčešće konzumirale voće koje je sadržavalo najviše alkohola: jednu vrstu smokve u Ugandi i voće slično šljivi u Obali Bjelokosti. Inače, Robert Dudley je tvorac hipoteze o "pijanom majmunu": ideje da je čovjekova sklonost alkoholu naslijeđena od naših predaka primata.
Znanstvenici su isprva bili skeptični prema toj hipotezi. - No, posljednjih se godina pojavilo puno istraživanja koja pokazuju kako čimpanze i ostali primati jedu fermentirano voće.- Ono što shvaćamo iz ovog rada jest da naš odnos s alkoholom seže duboko u evolucijsku prošlost, prije oko 30 milijuna godina. Možda je za čimpanze ovo odličan način stvaranja društvenih veza, druženje na šumskom tlu, jedenje otpalog voća - rekla je za BBC prof. Catherine Hobaiter, primatologinja sa Sveučilišta St. Andrew u Škotskoj koja nije bila dio Dudleyjeva istraživačkog tima.
- Konzumacija etanola nije ograničena samo na primate. To je karakterističnije za sve životinje koje jedu voće, a u nekim slučajevima i za životinje koje se hrane nektarom - rekao je Dudley za CNN dodajući da miris može pomoći životinjama da pronađu hranu koja sadrži više šećera.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....