NOVA NADA

SNAŽENJE IMUNOLOŠKOG ODGOVORA Britanska vlada ulaže u studiju koja će ispitati 6 obećavajućih lijekova koji bi mogli pomoći u borbi protiv Covida-19

 Ilustracija / ivan canavera / Panthermedia / Profimedia

Eksperimentalni norveški lijek protiv raka, bemcentinib, testirat će se na 120 hospitaliziranih britanskih pacijenta oboljelih od Covida-19. Naime, studije provedene u laboratoriju Sveučilišta Iowa otkrile su da lijek može pojačati imunološki odgovor i isključiti AKL receptore koji, kad su uključeni, omogućavaju ulazak virusa i njegovo umnožavanje u stanicama pluća.

Iz tvrtke BerGenBio, koja ima sjedište u Bergenu, kažu da je lijek pokazao obećavajuće rezultate u ispitivanju na oboljelima od raka. Inače, dnevno se uzima jedna tableta i ima malo nuspojava. Naglašavaju da je lijek osobito pogodan za starije i osjetljive osobe sklone razvoju teških bolesti.

Studiju nazvanu ACCORD financirat će britanska vlada, a u njoj će se ispitivati još pet obećavajućih lijekova, sve ne bi li se došlo do onog koji najbolje pomaže teško oboljelima od Covida-19. Među njima je i MEDI3506, koji može pomoći u liječenju kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB) i bolesti bubrega izazvane dijabetesom. “U igri” je i lijek acalabrutinib, kojim se inače liječi ne-Hodgkinov limfom.

Inače, što se tiče ispitivanja bemcentiniba, rezultati studije očekuju se za nekoliko mjeseci, a ako se pokaže da liječi pacijente s koronavirusom, krenut će i značajno veća ispitivanja na tisućama pacijenta, i to u tri stadija. Lijek se trenutno ispituje na 300 onkoloških pacijenata, a pokazalo se da pojačava imunološki odgovor na stanice te usporava širenje tumora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:21