PAMETNA ŽIVOTINJA

SNIMKA KOJA JE ZNANSTVENIKE OSTAVILA U ČUDU Ovakvo ponašanje kod slonova dosad nije primijećeno, ali stručnjaci ipak misle da znaju što to on radi

 Screenshot/YouTube
 

Najnovija snimka azijskog slona kako 'puši', odnosno ispuhuje bijele oblake dima poput okorjelog pušača, u šumi na jugu Indije potpuno je zbunila stručnjake za divlje životinje, koji navode kako je riječ o ponašanju kakvo nikada ranije nije uočeno kod tih životinja.

Vinay Kumar, znanstvenik pri Društvu za očuvanje divljih životinja u Indiji (WCS), snimio ga je sasvim slučajno prilikom posjeta Nacionalnom parku Nagarahole u državi Karnataka.

U snimci koja traje 48 sekundi vidi se kako slon pomoću surle nešto uzme s tla, pretpostavlja se drveni ugljen i stavi u usta, a potom ispuhuje bijeli dim.

Biolozi iz Društva kažu da je snimka nastala u travnju 2016. godine, ali su je tek nedavno objavili na internetu. Riječ je o prvoj snimci koja dokumentira takvo ponašanje u divljeg slona, a znanstvenike i stručnjake ostavio je u čudu.

2&v=jc5kISFT1r8

Drveni ugljen ima svojstva vezanja toksina koji mogu imati ljekovitu vrijednost za životinje. Također je i laksativ, a u šumama ga ima dosta nakon šumskih požara, udara munje ili kontroliranih požara.

Iako ranije nije zabilježeno da slonovi ispuhuju dim, samoliječenje u životinja zabilježeno je i ranije, prema pisanju časopisa Smithsonian.

Navodi se jedno proučavanje crvenih majmuna iz afričkog roda Colobus u Zanzibaru koje je dovelo do saznanja da su oni jeli drveni ugljen te ne taj način neutralizirali toksine iz svoje hrane. Drugo je istraživanje utvrdilo da bonobo čimpanze gutaju lišće grube površine kako bi očistili vlastiti organizam od parazita.

Poznata je činjenica da crvene i zelene papige jedu glinu kako bi ubile bakterije u svom organizmu, a skotne slonice u Keniji jedu listove koji ubrzavaju porođaj.

U Indiji obitava više od 27.000 azijskih slonova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:42