HRVATSKA ŠUTI

Srbi lobiraju za svjetski dan znanosti - dan Nikole Tesle

- Već nekoliko godina radimo na proglašenju dana Nikole Tesle koji bi trebao postati svjetski dan znanosti, napretka i mira među svim narodima svijeta - rekao je danas za Blic dr. Ljubo Vujović, glavni tajnik newyorškog ogranka Memorijalne udruge 'Tesla'.

– Ovu akciju pokrenuli smo 2002. godine sa sestrinskom organizacijom iz Australije koja se zove 'Tesla forum'. Želja nam je da se Teslin rođendan, 10. srpnja, proglasi danom znanosti u cijelom svijetu. Prikupili smo veliki broj dokumenata koji se mogu vidjeti na stranici: www.teslasociety.com. Vlada Srbije trebala bi uputiti službeni prijedlog Ujedinjenim narodima da se taj dan izglasa, kao što je svojevremeno savjetovao i Kofi Annan, bivši glavni tajnik UN-a – rekao je dr. Vujović.

U srbijanskom Ministarstvu znanosti i tehnološkog razvoja, na čiju je adresu ove godine stigla molba Udruge, kažu da im je prijedlog zanimljiv, ali da se do Teslinog rođendana 10. srpnja malo toga može učiniti.

Čak i da je pripremljena i poslana sva dokumentacija, ove godine odluka sigurno ne bi mogla biti donesena jer Skupština UN-a tek na jesenjem zasjedanju razmatra sve do tada pristigle prijedloge. Međutim, susjedi se nadaju da bi se već sljedeće godine, uz snažno lobiranje Beograda, dan znanosti mogao zvati dan Nikole Telse po hrvatskom znanstveniku srpskog podrijetla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 11:50