I ON VJERUJE

Stephen Hawking: Izvanzemaljcima ne smijemo reći gdje smo jer bi nas mogli napasti

 AP

ZAGREB - Izvanzemaljci zasigurno postoje, ali Zemljanima bi bilo pametno da učine sve da s njima izbjegnu kontakt, tvrdi jedan od najslavnijih svjetskih astrofizičara Stephen Hawking .

Londonski Sunday Times piše da Hawking svoje preporuke iznosi u novoj dokumentarnoj seriji Discovery Channela.

Gotovo je sigurno da život postoji u mnogim drugim dijelovima svemira, i to ne samo na planetima, nego možda i u središtu zvijezda ili čak pluta u međuplanetarnom prostoru, tvrdi Hawking. Svemir ima 100 milijardi galaksija, od kojih svaka sadrži stotine milijuna zvijezda, a istraživanja u posljednjih 15 godina dokazala su da i oko drugih zvijezda postoje planeti. Stoga je malo vjerojatno da je Zemlja jedini planet na kojem se razvio život, tvrdi Hawking.

Ipak, većina “izvanzemaljaca” vjerojatno je slična mikrobima ili jednostavnim životinjama, kakve su dominirale najvećim dijelom Zemljine povijesti. No, Hawking kaže da bi neke forme života mogle biti inteligentne i predstavljati prijetnju, a posebno ga brine mogućnost da bi izvanzemaljci mogli napasti Zemlju radi njezinih resursa, potrošiti ih i otići dalje.

- Moramo samo pogledati sebe i vidjeti kako se inteligentan život može razviti u nešto što ne bismo poželjeli sresti. Zamišljam da mogu obitavati u masivnim brodovima, nakon što su potrošili resurse na svom domaćem planetu. Takvi napredni izvanzemaljci možda bi mogli postati nomadi, koji žele pokoriti i kolonizirati bilo koji planet do kojeg mogu doći - ustvrdio je Hawking u dokumentarcu.

Stoga smatra da bi pokušaji da se s njima stupi u kontakt, poput slanja informacija o ljudima i lokaciji našeg planeta u svemir, mogli biti “malo preriskantni”.

- Ako nas izvanzemaljci ikad posjete, mislim da će ishod biti kao kada je Kristofor Kolumbo prvi put doplovio u Ameriku, što nije ispalo baš jako dobro za američke domoroce - rekao je Hawking.

Znanstvenik, koji je poznat po tome da je paraliziran i ima vrlo ograničene mogućnosti komunikacije, na dokumentarnoj je seriji s producentima radio tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:40