ŽIVOT NAKON SMRTI

Stephen Hawking: Raj i vjerovanje u zagrobni život samo su bajka za ljude koji se boje smrti

 AP

Profesor Stephen Hawking ustvrdio je da su postojanje raja i vjerovanje u zagrobni život bajka za ljude koji se boje smrti.

69-godišnji fizičar, autor brojnih SF bestselera i jedan od najblistavijih umova na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće, kojem je u dobi od 21 godine dijagnosticirana neizlječiva bolest motoričkog živčanog sustava, tvrdi da se "ne boji smrti".

Nakon dijagnoze, svi su očekivali da će autor bestselera "Kratka povijest vremena" ubrzo umrijeti, no Hawking tvrdi da je zbog svoje bolesti naučio više uživati u životu.

U intervjuu za britanski Guardian, uoči konferencije Google Zeitgeist u utorak u Londonu, gdje će poznati znanstvenik održati predavanje na temu "Zašto smo ovdje", Hawking je diskutirao o smrti.

Odbacio je ideju "života nakon smrti" i naglasio da ljudi svoj potencijal trebaju ostvariti tu - na Zemlji.

"Ne bojim se smrti, iako mi se ne žuri umrijeti. Toliko toga prvo želim postići", rekao je Hawking komentirajući 49 godina svog života koje je proživio s prognozama o preranoj smrti.

"Ne postoji raj ili zagrobni život, to su bajke za ljude koji se boje mraka", nadodao je.

Na pitanje "Što bi trebali učiniti sa životom dok smo ovdje", fizičar je odgovorio da bi svatko od nas trebao "težiti najvišim vrijednostima".

Na konferenciji Google Zeitgeist Hawking će govoriti o malim kvantnim fluktuacijama u ranom svemiru, te kako su one postale sjeme iz kojeg su kasnije nastale galaksije, zvijezde i u konačnici - ljudi.

U knjizi "Kratka povijest vremena" iz 1988. godine, Hawking nije odbacio mogućnost da je Bog imao "prste" u stvaranju svijeta.

"Kad bismo otkrili cijelu teoriju, to bi bio krajnja pobjeda ljudskog razuma - jer tada bismo shvatili Božji um", napisao je Hawking u svojoj knjizi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:58