FENOMEN

Stiže najduža djelomična pomrčina Mjeseca u ovom stoljeću, vidjet će se i u Europi, evo kada

Pomrčina Mjeseca

 Tomislav Krišto/Cropix
NASA predviđa da će gotovo potpuna pomrčina Mjeseca trajati 3 sata, 28 minuta i 23 sekunde, duže od posljednje potpune pomrčine

Najduža djelomična pomrčina Mjeseca u stoljeću odvit će se idući tjedan u noći između 18. i. 19. studenog, a taj veličanstveni fenomen bit će vidljiv u svih 50 američkih država, ali i u većini svijeta.

NASA predviđa da će gotovo potpuna pomrčina punog 'Micro Beaver' Mjeseca trajati 3 sata, 28 minuta i 23 sekunde. 'Micro Beaver (dabar) Mjesec' je naziv za Mjesec kada se pojavljuje na najdaljoj točki od Zemlje, prije sezone hvatanja dabrova.

Djelomična pomrčina Mjeseca, kada Zemljina sjena prekriva 97 posto punog Mjeseca, bit će daleko najduža u ovom stoljeću i daleko će nadmašiti trajanje najduže potpune pomrčine Mjeseca u ovom stoljeću, koja se dogodila 2018. i trajala 1 sat i 43 minute.

Nadolazeća pomrčina bit će i najduža djelomična pomrčina Mjeseca u 580 godina, prema opservatoriju Holcomb na Sveučilištu Butler u Indiani.

Pomrčine Mjeseca događaju se kada Zemlja prolazi između Mjeseca i Sunca, tako da sjena našeg planeta 'prekrije' Mjesec.

Sjena može blokirati svu, ili u slučaju djelomične pomrčine većinu sunčeve svjetlosti, i tako 'obojati' Mjesec u tamnu, hrđavo crvenu boju.

Crvena boja zbog Zemlje

Do crvene boje Mjeseca dolazi zato što se sunčeva svjetlost, unatoč tome što je izravno blokirana Zemljinim sjenom ili najtamnijim dijelom njezine sjene, zakrivljuje oko našeg planeta i putuje kroz Zemljinu atmosferu da bi došla do Mjeseca.

Zemljina atmosfera filtrira kraće, plave valne duljine svjetlosti i propušta crvene i narančaste valne duljine, prenosi Live Science.

Nakon što ove crvene i narančaste valne duljine prođu kroz Zemljinu atmosferu, nastavljaju putovati do Mjeseca i obavijaju ga dubokom, crvenom svjetlošću boje mahagonija.

Pomrčina će biti vidljiva iz Sjeverne Amerike i s Tihog oceana, Aljaske, zapadne Europe, istočne Australije, Novog Zelanda i Japana.

Iako se početne faze pomrčine događaju prije izlaska Mjeseca u istočnoj Aziji, Australiji i Novom Zelandu, promatrači pomrčine u tim regijama moći će je vidjeti kad dosegne svoj maksimum.

Neće se vidjeti u Africi, Bliskom istoku...

S druge strane, promatrači u Južnoj Americi i zapadnoj Europi vidjet će zalazak Mjeseca prije nego što pomrčina bude na vrhuncu.

Istovremeno, nijedna faza pomrčine neće biti vidljiva iz Afrike, s Bliskog istoka i zapadne Azije. U drugim područjima oblaci bi mogli onemogućiti promatranje pa bi oni željni promatranja trebali provjeriti vremensku prognozu.

Pomrčine Mjeseca se obično događaju dva puta godišnje, a puna pomrčina Mjeseca dogodit će se između 15. i 16. svibnja 2022. godine, nakon čega slijedi još jedna između 7. i 8. studenog kasnije iste godine, kako navodi timeanddate.com, gdje se mogu naći i točna vremena pomrčine za pojedine lokacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 11:35