KAŽE - I PAMETNIJI

SVEMIRSKI BLIZANCI Nakon godinu dana u svemiru Scott Kelly postao je 5 cm viši od svog brata blizanca, ali i mlađi...

Mark i Scott Kelly
 Maxim Zmeyev / REUTERS

Vratio sam se iz svemira inteligentniji, mlađi i zgodniji od moga blizanca Marka koji je ostao na Zemlji, u šali kaže Scott Kelly (53), umirovljeni američki astronaut. U sklopu 1,5 milijuna dolara vrijedne NASA-ine “Studije blizanaca”, Scott Kelly je tijekom 2015. i 2016. godine proveo 340 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS). Svoje iskustvo jednogodišnjeg boravka u svemiru pod stalnom paskom znanstvenika opisao je u knjizi “Endurance” (“Izdržljivost”), koju upravo predstavlja na turneji po SAD-u.

- Iznenadio sam se kako dugo traje godina dana. Imao sam osjećaj da sam oduvijek živio u svemiru - kaže Scott Kelly (53).

Jednojajčani blizanci Kelly iskusni su astronauti koji su u NASA-i od 1996. godine. Prije eksperimenta s blizancima Scott je u svemiru već boravio 180, a Mark 54 dana, pri čemu je vodio četiri misije Space Shuttlea, uključujući posljednji let Endeavoura. No, Mark je prije šest godina odustao od svemirskih letova kako bi se brinuo za suprugu, bivšu demokratsku kongresnicu Gabrielle Giffords, koja je bila ustrijeljena u glavu u siječnju 2011. kada je naoružani napadač na političkom skupu u Arizoni ubio šestero i ozlijedio 26 osoba.

Njihova ideja

Kellyjevi su 2014. godine vodstvu NASA-e predložili studiju u sklopu koje bi Scott proveo godinu dana u svemiru, a Mark na Zemlji, s ciljem da se utvrdi kako dugi boravak u svemiru utječe na čovjekov organizam. Istraživanja na jednojajčanim blizancima važna su kako bi se ustanovio utjecaj okoliša na aktivnost gena i fiziologiju organizma. Jednojajčani blizanci imaju identične gene, no ako žive u različitim okolišnim uvjetima, izloženi su različitom stresu te imaju različitu prehranu, kod njih dolazi do kemijskih promjena, poznatih kao epigenetičke. Tijekom godinu dana trajanja eksperimenta devet timova znanstvenika kod blizanaca je u vrlo različitim okolišima, kao što su svemirska postaja i Zemlja, pratilo rad njihova mozga i svijest, staničnu strukturu, krvotok, imunološki sustav, metabolizam te promjene na DNK.

U sklopu NASA-ine studije, znanstvenici su i sekvencirali genome blizanaca Kelly, ali su zbog zaštite njihove privatnosti te informacije dostupne tek malom broju NASA-inih znanstvenika. Dosadašnji rezultati istraživanja što ih je ove godine NASA objavila na svojem portalu pokazuju niz zanimljivih spoznaja. Primjerice, kada je Scott odletio u svemir, bio je jednako visok kao i njegov Mark, a kad se vratio, bio je pet centimetara viši. No, to je bilo očekivano. - Astronauti u svemiru narastu jer im se kralježnica produžuje, no kada se vrate na Zemlju, nakon kraćeg vremena, vrate se na prijašnju visinu - pojasnio je iskusni astronaut Jeff Williams. Znanstvenici su već u prijašnjim studijama utvrdili da kod astronauta za dugih boravaka u bestežinskom stanju dolazi do promjena u gustoći kostiju i mišića, u cirkulaciji krvi i u kvaliteti vida. No, ovo je prva temeljita studija promjena u raznim biomarkerima, uključujući i genske.

Tisuće gena koji se mijenjaju

- Jedna od najuzbudljivijih stvari koje smo vidjeli promatrajući ekspresiju gena je to što smo stvarno prisustvovali eksploziji, poput rakete koja polijeće, čim je ljudsko tijelo stiglo u svemir. Zahvaljujući ovoj studiji vidjeli smo tisuće i tisuće gena kako se mijenjaju, kako su uključeni ili isključeni - izjavio je nedavno za Business Insider Christopher Mason, profesor na Sveučilištu Cornell i voditelj NASA-ine Studije blizanaca. Jedan od najzanimljivijih nalaza u ovom istraživanju jest da su se Scottove telomere znatno produžile. Telomere su komadići DNK na krajevima kromosoma koje ih štite onako kao što to čini plastična ovojnica na kraju naše vezice za cipele. Pri svakoj diobi telomera se skraćuje, a stanica stari. Kada se telomere tijekom starenja značajno skrate, greške u genomu postaju učestalije. Nakon određenog broja dioba telomera je toliko osakaćena da se stanica više ne može dijeliti. Stoga se telomere povezuju s dugovječnošću, odnosno smatraju se jednim od indikatora trajanja života.

- Hipoteza je bila da će, zbog moga boravka u svemiru, zračenja i mikrogravitacije, a možda i zbog stresa dugotrajnog življenja na ISS-u, moje telomere biti kraće, dakle i starije nego Markove. No, dogodilo se suprotno, pa sam nakon povratka na Zemlju bio malo mlađi od Marka. No, taj je učinak prestao već za nekoliko mjeseci - ispričao je Scott Kelly. Znanstvenici smatraju da se neočekivano produženje njegovih telomera može povezati sa Scottovim intenzivnijim vježbanjem i smanjenim unosom kalorija u svemiru. No, tijekom drugog dijela njegove misije na ISS-u zabilježeno je značajno usporavanje formacije kostiju. Također je otkriven nagli porast u stvaranju C reaktivnih proteina, koji se smatraju biomarkerima za upalne procese. Čini se da se to dogodilo tijekom povratka na Zemlju, pa stručnjaci vjeruju da je to povezano sa stresom ponovnog ulaska u atmosferu i slijetanja. Otkrivene su i značajne promjene u Scottovu mikrobiomu, sastavu bakterija, virusa i gljivica u crijevima, no to se očekivalo.

Još se ne znaju svi rezultati

- Istraživanje još traje. Potrebno je tri do pet godina kako bi rezultati bili objavljeni - rekao je Scott Kelly. On je vrijeme u svemiru najvećim dijelom proveo u društvu ruskog kozmonauta Mihaila Kornijenka, koji je također proveo 340 dana na ISS-u, za razliku od ostalih posada, koje se izmjenjuju svakih šest mjeseci.

- Na ISS-u ste povezani e-mailom i možete telefonirati te pratiti vijesti na Zemlji. S jedne strane, svjesni ste što se događa na vašem planetu, ali činjenica da niste na njemu djeluje da se osjećate malo izdvojeno. To vam daje drukčiju perspektivu o našem planetu, da je to vrlo lijepa oaza u našem Sunčevu sustavu, ali istodobno suočena s puno izazova i borbi: ugroženi okoliš, mnogo ratova, sukoba i problema - ispričao je za Guardian Scott Kelly, razvedeni otac dviju kćeri koji je šest godina u vezi s Amiko Kauderer, bivšom glasnogovornicom NASA-e.

Kaže kako je u svemiru najčešće slušao Coldplay, Pearl Jam i Jay Z-ja, a nedavno se u TV nastupu prisjetio kako ga je sa Zemlje zvala kćerka. Uplašio se da se dogodilo nešto loše jer je tijekom njegova boravka na ISS-u 2011. godine ustrijeljena Markova supruga Gabrielle Giffords.

- Kći mi je rekla da je usamljena. Rekao sam joj: Čekaj, ja sam u svemiru gotovo godinu dana, a ti kažeš da si sama. Oko tebe je na Zemlji 7,5 milijardi ljudi. Samo izađi van i naći ćeš nekoga - rekao je Scott Kelly. Smatra da je idući izazov za čovječanstvo let na Mars.

- Mogli bismo već sada ići na Mars kad bismo imali novac i političku podršku. Jedan od izazova koji treba riješiti je zračenje. Drugi veliki problem je dostići razinu ugljičnog dioksida kao na Zemlji - zaključio je Scott Kelly.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:31