NADOMAK OTKRIĆA

ŠVICARSKI MEDIKAMENT BLOKIRA KOBNU UPALU PLUĆA! Lijek za artritis, već registriran kod nas, mogao bi biti spasonosan za najteže oboljele od Covida-19

 Boris Kovačev / CROPIX
U nekim istraživanjima 19 od 20 teških pacijenata oporavilo se uzimajući lijek. Pri kraju je ključna studija Američke agencije za hranu i lijekove (FDA)

Nema cjepiva, nema lijeka. Barem zasad Covid-19 i dalje je bez ozbiljnog neprijatelja. No, optimizam bude studije koje se rade diljem svijeta, a trebale bi pokazati ima li među postojećim lijekovima neki koji bi ipak mogao pomoći najtežim pacijentima. Jedan takav je i Actemra (tocilizumab), biološki lijek kojim se inače liječi reumatoidni artritis.

Nakon što su teški pacijenti primjerice u Italiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Japanu, Kini i nekim drugim zemljama dobro reagirali na liječenje Actemrom, krenulo je nekoliko studija, ali najviše se očekuje od COVACTA-e, studije koja se radi pod “patronatom” FDA (Američka agencija za hranu i lijekove).

Kraj ovog mjeseca ili početak lipnja trebao bi dati odgovore na brojna pitanja vezana uz moguću buduću primjenu ovog lijeka kod teških i srednje teških pacijenta, a sve u očekivanju cjepiva koje vjerojatno neće biti u široj primjeni barem još godinu dana.

Autoimuna bolest

Riječ je o lijeku koji proizvodi švicarska tvrtka Roche za liječenje autoimune bolesti reumatoidnog artritisa, a za tu je namjenu registriran i u Hrvatskoj. Znanstvenici naglašavaju da postoje dobri razlozi za vjerovanje da bi lijek mogao blokirati upalni proces u plućima, odnosno smanjiti potrebu za respiratorima, kao i broj umrlih od Covida-19. Actemra djeluje tako da smanjuje razinu proteina interleukina-6 (IL-6) kojeg pacijenti s reumatoidnim artritisom i nekim drugim autoimunim bolestima imaju previše, što uzrokuje upalu.

Lijek blokira taj protein i tako se upala smiruje pa se smatra da bi mogao spriječiti i prekomjernu reakciju imunološkog sustava kod nekih pacijenata s koronavirusom. Riječ je o citokinskoj oluji zbog koje upalne molekule otežavaju disanje, odnosno virus onemogućava normalan rad pluća i dotok kisika.

Također može doći do zatajenja više organa, odnosno do smrtonosnog šoka.

Zemlje koje su koristile Actemru za liječenje Covida-19, uključujući i Kinu, u jednom su izvješću već ranije navele da se od 20 liječenih teških pacijenta oporavilo čak 19. U članku objavljenom početkom travnja, tim istraživača sa Sveučilišta u Torontu rekao je da pacijenti s koronavirusom sa značajno visokom razinom IL-6 lakše razvijaju teška stanja i da Actemra pomaže u liječenju ozbiljnih simptoma. Istaknuli su također da sigurnost i djelotvornost lijeka treba ispitati kroz velike kliničke studije.

I Japanci su testirali lijek u Medicinskom centru u Osaki na sedam pacijenata s teškom upalom pluća, od kojih je kod pet zabilježeno poboljšanje stanja.

“Naš sljedeći korak je da otkrijemo kada ćemo početi s primjenom lijeka kako bismo maksimizirali njegov učinak”, rekao je Toshio Tanaka, zamjenik ravnatelja medicinskog centra.

Tadamitsu Kishimoto, koji je otkrio IL-6, rekao je da vjeruje da će kontrola citokinskih oluja omogućiti da imunološki sustav pacijenta pravilno radi i pomoći zaraženima da se oporave od bolesti. Dodao je da Actemra ne uklanja virus, ali može pomoći u spašavanju života pacijenata.

Citokinski sindrom

“Radimo studiju s FDA-om i zasad su rezultati odlični. Ovo je prva strukturirana studija za Actemru odnosno primjenu ovog lijeka za liječenje oboljelih od Covida-19. Radi se još nekoliko studija u svijetu, a one će također pokazati može li lijek biti učinkovit i s manjom dozom. Budu li na kraju studije rezultati dobri, vjerojatno bi smrtnost od Covida-19 ubuduće bila minimalna”, kaže dr. Milan Gošev, direktor Rochea za Hrvatsku.

Dodaje da lijek i inače registriran za CRS odnosno citokinski sindrom. Kad je riječ o reumatoidnom artritisu, lijek koristi oko 1,5 milijuna pacijenta u svijetu.

Studija COVACTA je inače dvostruko slijepa, odnosno radi se tako da dva pacijenta dobivaju Actemru, a jedan placebo.

Zasad su rezultati takvi da kod liječenih signifikantno smanjuju smrtnost i potrebu za respiratorom.

Reakcija sustava

“Testiramo u cijelom svijetu, a u studiji je planirano 330 pacijenata. Možda će ih biti i više”, rekao je Alexander Hardy, šef švicarskog proizvođača u američkom sjedištu tvrtke u intervjuu za Neue Zürcher Zeitung.

Dodao je da paralelno s COVACTA-om ima još 15 kontroliranih studija diljem svijeta, a među ostalim odgovori koji se kroz njih traže su može li smanjiti potrebu za respiratorima, kad treba početi liječenje Actemrom i kod kojih bolesnika.

Hardy kaže kako lijek neće riješiti pandemiju koronavirusa, ali bi mogao pomoći u smanjenju smrtnosti i komplikacija bolesti te pritisak na jedinice intenzivne skrbi.

Naglašava da ako se pokaže da je Actemra učinkovita u suzbijanju opasnih reakcija imunološkog sustava, odnosno zaustavljanju citokinske oluje, Roche bi mogao povećati proizvodnju s nekoliko stotina tisuća doza na više od milijun. S pravom se onda može očekivati da i cijena lijeka bude niža. Primjerice, u Hrvatskoj je doza Actemre oko 3000 kuna. Naime, cijene lijekova proizvođači formiraju tako da u njih ugrade svoje ulaganje te očekivani broj pacijenta.

Cjepivo je ključno

Pokaže li ova studija da je ovaj imunosupresivni biološki lijek u stanju inhibirati teške simptome upale pluća, potražnja za njim bit će velika u sljedećoj godini pa i dulje, odnosno dok na tržište ne stigne učinkovito cjepivo.

Oni manje optimistični naime napominju da ako se uskoro pojavi cjepivo teško je vjerovati da će biti odmah svima dostupno pa čak i ako se uključi više svjetskih proizvođača. Dovoljno je podsjetiti na pandemijsku svinjsku gripu. Maksimum cjepiva koje se moglo proizvesti bilo je oko milijardu doza godišnje.

No, s obzirom na to da su se od pojave pandemije koronavirusa u pronalazak cjepiva uključili znanstvenici diljem svijeta, optimizma ne nedostaje. Dok se to ne dogodi, a teško je vjerovati da će to biti još u ovoj godini, mogli bi pomoći postojeći lijekovi koji liječe neke simptome koji je pojavljuju i kod Covida-19.

Upravo Actemra je već registrirana za suzbijanje citokinske oluje i zato se toliko nade polaže u taj biološki lijek koji se inače daje intravenozno.

Prvi rezultati govore da bi možda u liječenju koronavirusa bila dovoljna čak i samo jedna doza ovog lijeka.

No, za konačnu odluku o tome hoće li Actemra biti na popisu lijekova za liječenje Covida-19 treba pričekati pravorijek COVACTA -e.

Vrijednost dionica kompanije od kraja travnja narasla za 10 posto

U poslovnom smislu lijek za koronavirus trenutno se može smatrati svetim gralom farmaceutske industrije. Među najvećim svjetskim igračima u tom sektoru praktički ne postoji kompanija koja ne radi na razvoju neke forme terapije za taj virus, bilo da se radi o lijeku ili cjepivu.

O tome koliku će korist ostvariti one kompanije koje među prvima uspiju na tržište pustiti te lijekove svjedoči i slučaj američke kompanije Gilead, koja je najdalje dogurala s kliničkim studijama svog lijeka remdesivira.

Nakon što je Gilead sredinom travnja izvijestio o obećavajućim prvim rezultatima kliničkog testiranja remdesivira, vrijednost dionice tvrtke je u samo nekoliko sati porasla za 8 posto, a u končanici potaknula i promjenu trenda na cijeloj newyorkškoj burzi, gdje su dionice nakon višednevnog pada počele rasti.

Po opsegu aktivnosti u razvoju farmaceutskih supstanci i proizvoda vezanih uz koronavirus švicarski Roche svakako je svjetski lider. Vrijednost dionica kompanije od kraja travnja do danas povećala se za više od deset posto, ponajviše zahvaljujući odluci američke regulatorne agencije za hranu i lijekove (FDA) da odobri tržišni plasman Rocheovog serološkog testa za koronavirus.

Drugi važan poticaj za povećanje vrijednosti svakako je uznapredovalo provođenje kliničkih testiranja lijeka Actemra. Kako je nedavno u intervjuu ispričao čelnik Rocheove tvrtke kćeri Genentech Alexander Hardy, tvrtka je toliko uvjerena u pozitivne rezultate tih ispitivanja da je i prije njihovog zaključenja udeseterostručila proizvodnju tog lijeka.

Inače, Roche Grupa ima sjedište u švicarskom Baselu, no posluje u više od 100 zemalja svijeta. Zapošljava 98 tisuća ljudi, a lani je zabilježila prihode od oko 61,5 milijardi švicarskih franaka. Od početka 2018. cijena Rocheove dionice porasla je za 59 posto. (Marko Biočina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:26