BIOLOŠKA ŠTOPERICA

Test za menopauzu upozorava kada je prekasno za dijete

LONDON - Liječnici razvijaju jednostavnu krvnu pretragu pomoću koje će djevojke saznati koliko još imaju vremena za zasnivanje obitelji. Pomoću opreme koja bi mogla biti u prodaji već za tri godine moći će se predvidjeti vrijeme kada žena ulazi u menopauzu s mogućnošću greške od samo četiri mjeseca, piše Daily Mail.

Tako bi žena koja sazna da joj se približava menopauza, mogla odlučiti da zatrudni ili zamrzne jajašca za kasnije.

- U modernom društvu žene pokušavaju završiti obrazovanje, zaposliti se i iskoristiti dobre prilike u životu te odgoditi trudnoću za kasnije - kaže istraživač Fahimeh Ramezani Tehrani koji dodaje: - Svakodnevno mi postavljaju pitanja jesu li u opasnosti od rane menopauze. Za sada nemamo odgovor na ovo pitanje, no možda nam ova studija posluži kao rješenje.

Dr. Tehrani izvršio je krvne pretrage na 266 žena u dobi od 20 do 49 godina kako bi izmjerio razinu Anti-Muellerova hormona (AMH), ključnog pokazatelja potencijala jajnika i plodnosti žene.

Žene su također prošle i ostale testove te dale podatke o svojim životnim navikama kao i povijesti bolesti. Informacije su kasnije korištene kako se povezala razina AMH-a s količinom preostalih jajašaca i izračunalo vrijeme do menopauze.

Do sada je 63 ispitanica ušlo u menopauzu, a predviđanja imaju prosječnu statističku pogrešku od četiri mjeseca. Ukoliko se ova metoda pokaže dovoljno uspješnom, kućni bi se test vrlo brzo mogao pojaviti na policama ljekarni.

- Kontracepcija je ženama dala kontrolu nad začećem, a ova tehnologija će imati puno pozitivniji efekt ukoliko žena želi imati sve opcije za trudnoću otvorenima - objasnio je Stuart Lavery, ginekolog i ravnatelj odjela za umjetnu oplodnju u londonskoj Hammersmith bolnici.

Međutim, upozorava kako pozitivni rezultati testa ne moraju značiti da će žena uspjeti zatrudniti. Naime, problem bi se mogao pojaviti u plodnosti partnera ili u maternici.

Menopauza je dugo i široko prihvaćen naziv za životno razdoblje žene u kojem se postupno gasi funkcija jajnika, sve do potpunog prestanka. To je prijelazno razdoblje od zrele dobi prema starosti. Granice klimakterija teško je odrediti i one su individualne. Najčešće počinje nakon 44. godine života i traje 5-10 godina.

Menopauza je posljednje fiziološko krvarenje iz maternice, a prosječno se javlja oko 51. godine života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 02:27