PROFESORI PMF-a

U uspješnim zemljama znanost i gospodarstvo su blisko povezani - zato smo osnovali Gospodarski savjet

Mirko Planinić i Ernest Meštrović
 Darko Tomas/Cropix
‘Naš Gospodarski savjet, osnovan prije oko pet mjeseci, sastavljen je od nastavnika s PMF-a i gospodarstvenika s kojima surađujem‘

Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) u Zagrebu već desetljećima slovi kao jedan od najboljih hrvatskih fakulteta čiji studenti nakon diplome nastavljaju znanstvenu karijeru na prestižnim svjetskim sveučilištima i institutima. Istodobno, PMF je i na glasu kao elitistički fakultet koji je za, razliku od Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu, udaljen od gospodarstva. No, svjesni da su znanost i gospodarstvo blisko povezani u uspješnim zapadnim zemljama, na PMF-u su nedavno osnovali Gospodarski savjet.

image
Mirko Planinić i Ernest Meštrović
Darko Tomas/Cropix

- Naš Gospodarski savjet, koji smo osnovali prije oko pet mjeseci, sastavljen je od nastavnika s PMF-a i gospodarstvenika s kojima surađujemo. Imamo petnaestak članova, a među gospodarstvenicima su dr. Danko Biondić iz Hrvatskih voda, Renato Lisica Geokoma, Sandra Lovrić-Lončarić iz Gisdate, Augustin Krešić iz INA-e, Wasim Sarwar Dilov iz Rimac Automobila i Damir Sabol iz Photomatha. Važno je istaknuti da smo našu sposobnost za suradnju s gospodarstvom uvelike podigli zahvaljujući 70 milijuna kuna vrijednom EU infrastrukturnom projektu CIUK u sklopu koga je na Kemijski odsjek PMF-a stigla iznimno vrijedna oprema – pojasnio je prof. Mirko Planinić, dekan PMF-a.

Predsjednik i glavni inicijator osnivanja Gospodarskog savjeta PMF-a je prof. Ernest Meštrović, viši direktor za znanost i nove tehnologije u globalnom odjelu Istraživanja i razvoja farmaceutske tvrtke Xellia u Zagrebu. Istodobno, Ernest Meštrović profesor je na Kemijskom odsjeku PMF-a gdje drži dva kolegija.

image
Mirko Planinić
Darko Tomas/Cropix

- Moj životni put je takav da sam spojio obje strane, i akademsku i gospodarsku. Znam da je to rijetkost u Hrvatskoj, no nadam da će takvih ljudi biti sve više. Radio sam doktorat na Kemijskom odsjeku PMF-a gdje sam zatim postao docent. Nakon 13 godina akademske karijere, otišao sam u Plivu gdje sam stekao industrijsko iskustvo. U Plivi sam bio 13 godina, a nakon toga sam otišao u kompaniju Xellia. No, cijelo vrijeme sam ostao angažiran na PMF-u predajući studentima – ispričao je Meštrović svoj karijerni put.

- Zahvaljujući aktivnom sudjelovanju u nastavi i gospodarstvu vidio sam jednu i drugu stranu te uočio puno sinergije. U razgovorima s dekanom Planinićem, počeo sam propitivati kako bismo suradnju s gospodarstvom podigli na višu razinu. Došli smo do vrlo jednostavnog modela: odabrat ćemo znanstvenike koji žele suradnju industrije i akademske sredine te ćemo istodobno pozvati gospodarstvenike koji vide svoj interes u tome. PMF ima vrhunske znanstvenike i vrhunsku opremu, a da bismo mi u kompaniji educirali neke kadrove za neku ekspertizu trebalo bi nam pet do 10 godina. A možda nam tada ti kadrovi neće ni trebati. Nama je puno bolje da imamo partnere koji su vrhunski educirani, rade na vrhunskoj opremi te imaju ekspertize što se vidi kroz njihov znanstveni opus – rekao je Meštrović.

image
Mirko Planinić i Ernest Meštrović
Darko Tomas/Cropix

Iako je Gospodarski savjet tek počeo s radom, dekan Planinić već je zadovoljan njegovim sugestijama.

- Na zadnjem sastanku smo shvatili da imamo problem komunikacije na PMF-u jer informacije da ćemo financirati patente koje znanstvenici žele staviti na tržište nisu dolazili do svih znanstvenika na odsjecima. Također, prihvatili smo sugestiju jednog gospodarstvenika da je dobro imati osobu, ‘časnika za vezu s gospodarstvom’ koji će nuditi paket naših mogućnosti u Hrvatskoj, ali i obližnjim zemljama – naglasio je dekan Planinić.

image
Ernest Meštrović
Darko Tomas/Cropix

Ernest Meštrović naglašava kako bi Gospodarski savjet trebao imati i operativnu ulogu predlažući konkretne aktivnosti dekanu i fakultetskom kolegiju. - Na nama je da damo prijedloge konkretnih aktivnosti koje se, primjerice, odnose na internu i eksternu komunikaciju te razvijanje poduzetničke kulture među znanstvenicima. Jako je važno da znanstvenicima koji žele surađivati s gospodarstvom putem Gospodarskog savjeta pružimo određenu edukaciju i da im prenesemo iskustva. Pritom moramo voditi računa da su nastava i znanost okosnica PMF-a. Izvrsno je ako znanstvenici pokazuju i interes za suradnju s gospodarstvom. No, nikako se ne smije dogoditi da gospodarstveni projekti budu okosnica PMF-a, jer to na duge staze neće donijeti dobro ni gospodarstvu ni fakultetu – zaključio je Meštrović.

image
Zgrada PMF-a
Darko Tomas/Cropix


'Na Žitnjaku stvaramo inovativna rješenja koja nudimo na globalnom farmaceutskom tržištu'

- U našem gospodarstvu ima uspješnih primjera, o čemu dobro govori priča kako je Xellia došla u Hrvatsku. Moj kolega s kojim sam radio još u Plivi, dr. Aleksandar Danilovski je stjecajem okolnosti otišao raditi u tvrtku Xellia Pharmaceuticals u Kopenhagenu gdje je postao glavni direktor globalnog istraživanja i razvoja (R&D), te potpredsjednik tvrtke (CSO). Kada je vidio razvojne ciljeve svoje tvrtke, te potrebe za širenjem R&D aktivnosti odlučio je otvoriti istraživački centar izvrsnosti u Hrvatskoj. Od jednoga čovjeka 2011. godine, dr. Danilovski je uspio doći do čak više od 130 ljudi, koliko ih danas radi u istraživačkom centru Xellije u Zagrebu. U tom istraživačkom centru na Žitnjaku stvaramo inovativna rješenja koja nudimo na globalnom farmaceutskom tržištu, a istodobno se stvara prilika za zapošljavanje novih ljudi, visokoobrazovanih u S TEM području. Sve je to povezano s našom suradnjom s akademskom zajednicom, prvenstveno PMF-om, ali i drugim institucijama kao, primjerice Institutom Ruđer Bošković – rekao je Meštrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:11