MLJEKAR OTKRIVA

U Velikoj Britaniji se prodaje mlijeko kloniranih krava?

ZAGREB – Britanska Agencija za sigurnost hrane istražuje navode anonimnog britanskog mljekara koji tvrdi da se u dućanima diljem Velike Britanije prodaje mlijeko potomaka klonirane krave.

Britanski farmer ispričao je kako koristi mlijeko potomka klonirane krave. To mlijeko nije posebno označeno, pa se ne razlikuje od mlijeka obične krave.

Početkom srpnja Europski parlament založio se za zabranu prodaje mesa ili mliječnih proizvoda kloniranih životinja i njihovih potomaka. Glasovanje o zakonu tek slijedi.

Prema europskom zakonu, prehrambeni artikli porijeklom od kloniranih životinja moraju proći sigurnosnu provjeru i dobiti dozvolu za plasiranje na tržište.

Potomci kloniranih krava koje daju mlijeko začeti su u SAD-u. Od jajeta klonirane krave i spermija običnog bika stvoreni su embriji. Zamrznuti su poslani u Veliku Britaniju gdje su umetnuti u kravu. Potomci kloniranih krava proizvode više mlijeka od običnih krava.

Na taj je način 2007. godine na farmama Velike Britanije oteljeno osam kloniranih teladi.

Iako su istraživači izrazili sumnju u zdravlje kloniranih životinja, Agencija za sigurnost hrane uvjerava da konzumiranje proizvoda zdravih kloniranih životinja i njihovih potomaka ne ugrožava zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:05