2030. GODINA PREOKRETA

Umjetna inteligencija nadmašit će ljudsku

ZAGREB - Umjetna će inteligencija 2030. godine nadmašiti ljudsku, tvrdi američki izumitelj i futurolog Ray Kurzweil. On je prije nekoliko godina objavio knjigu “The Singularity is Near” u kojoj je zaključio da se kompjutorska tehnologija ubrzano približava singularnosti, točki preokreta kada će strojevi postati inteligentniji od ljudi koji su ih kreirali.

Kurzweil je i jedan od organizatora Singularity Summita na kojem su se nedavno u New Yorku okupili poznati svjetski znanstvenici, futurolozi, stručnjaci za umjetnu inteligenciju, vizionari i biznismeni.

Tako su među govornicima bili poznati filozof David Chalmers, koji se bavi problemima svijesti, Ed Boyden, kojega je magazin Discover proglasio jednim od najvećih svjetskih umova mlađih od 40 godina, Peter Thiel, suosnivač PayPala, i Aubrey de Grey, biolog koji traga za načinima da se ljudski vijek produlji na 1000 godina. Svi su oni raspravljali o uzbudljivom trenutku kada će se pojaviti umjetna inteligencija superiornija od naše.

- Što se više približavamo singularnosti, naše su rasprave bolje - ustvrdio je Kurzweil. No, kako će izgledati svijet te 2030. godine, kad dođe do prekretnice? Predstavljamo vam neke od futuroloških scenarija, baš kao i znanstvena, demografska, gospodarska i sociološka predviđanja za 2030. godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:49