MATIRANJE KALORIJA

VELEMAJSTORSKA DIJETA: MRŠAVE DOK IGRAJU ŠAH Karpov je izgubio gotovo 10 kilograma dok je igrao protiv Kasparova: 'Izgledao je kao smrt'

Anatolij Karpov i Gari Kasparov u borbi za naslov svjetskog prvaka 1984. godine
 Profimedia, Sputnik

Želite smršaviti, ali vam pritom ne pomaže redoviti odlazak u teretanu? Onda počnite igrati šah - istraživanja pokazuju da vodeći svjetski šahisti tijekom desetodnevnog turnira izgube i do šest kilograma.

U članku “Velemajstorska dijeta: Kako izgubiti na težini dok se jedva krećete” objavljenom na portalu ESPN-a, jedne od najpoznatijih američkih sportskih televizija, navode se neki zanimljivi primjeri drastičnog i neželjenog mršavljenja vodećih svjetskih šahista.

Tako je tijekom Svjetskog šahovskog prvenstva 1984. godine, nakon pet mjeseci i 48 odigranih partija s Garijem Kasparovim bez pobjednika, branitelj naslova svjetskog prvaka Anatolij Karpov izgubio gotovo 10 kilograma.

- Izgledao je kao smrt - prisjetio se velemajstor i komentator Maurice Ashley. Nadalje, 2004. godine Rustam Kasimdžanov postao je svjetski šahovski prvak nakon šest pobjeda i izgubljenih gotovo osam kilograma. Također, na ljetos održanom elitnom šahovskom turniru u Zagrebu svjetski šahovski prvak Magnus Carlsen priznao je našem novinaru Predragu Žukini da tijekom jednog dana na turniru izgubi oko tri kilograma.

U listopadu 2018. godine Polar, finska tvrtka koja je razvila prvi bežični monitor za otkucaje srca, pratila je šahiste tijekom turnira na Otoku Manu. Tada su Polarovi stručnjaci spoznali da je 21-godišnji ruski velemajstor Mikhail Antipov tijekom dva sata šaha sagorio 560 kalorija, otprilike onoliko koliko bi Roger Federer izgubio tijekom sat vremena tenisa.

Američki neuroendokrinolog Robert Sapolsky sa Sveučilišta Stanford tvrdi da šahist može izgubiti i do 6000 kalorija dnevno na turniru, što je tri puta više nego što prosječni čovjek potroši u danu. Sapolsky tvrdi da se šahovski velemajstori suočavaju sa stresom koji je jednak onome kod elitnih atletičara.

- Velemajstori satima imaju povišeni krvni tlak unutar raspona koji je uočen kod maratonaca - ustvrdio je Sapolsky.

Znanstvenici upozoravaju na to da su šahovski velemajstori tijekom turnira u stalnoj bujici mentalnog stresa. Taj stres uzrokuje porast broja otkucaja srca, što prisiljava njihova tijela da troše više energije. Nadalje, tijekom šahovskih turnira igrači imaju smanjen apetit ili jednostavno nemaju vremena jesti.

- Jednostavno objašnjenje je - kada velemajstori razmišljaju o šahu, ne razmišljaju o hrani - kaže Ewan C. McNay, docent psihologije sa Sveučilišta Albany.

Također, stres dovodi i do poremećaja spavanja, što uzrokuje veći umor i može dovesti do većeg gubitka kilograma. A manjak sna utječe na mozak koji treba više energije da ostane budan tijekom šahovskog meča. Neki šahisti priznaju kako sanjaju o šahu i pritom se satima muče u snu zbog onoga što su mogli učiniti drugačije tijekom odigranog meča. I onda se bude iscrpljeni. Kako bi nadvladali te probleme, vodeći svjetski šahisti kao što su Norvežanin Magnus Carlson i Amerikanac Fabiano Caruana imaju striktni režim ishrane i sportskog treninga koji uključuje trčanje, plivanje, igranje tenisa i košarke te jogu. Čini se da je pitanje je li šah sport posve izlišno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 23:36