Odnos rajčice i zemalja mediteranskoga kruga dugotrajan je i nimalo kompleksan, čista i nepatvorena ljubav još otkako je pristigla iz Novog svijeta. Dok su je u kontinentalnoj Europi sve do početka 19. stoljeća zvali “otrovnom jabukom” - jer je plemstvo masovno umiralo nakon što bi jelo rajčice, ne znajući da taj plod svojom kiselinom izvlači olovo iz kositrenih tanjura koje su koristili, pa su tako skapavali od otrovanja olovom - dok su dakle Englezi i Francuzi od paradajza strahovali, Napolitanac Antonio Latini još godine 1694. u knjizi “Lo Scalco alla Moderna” s dužnom pažnjom zapisao je recept za “Salsa di Pomodoro, alla Spagnola”. Pola tuceta zrelih rajčica, isprženih na žeravici pa oguljenih i narezanih, sitno nasjeckanog luka po želji, peparolo, odnosno čili, malo ti...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....