IZ GODINE U GODINU ISTO PITANJE

VELIKA POTRAGA ZA IZGUBLJENIM OKUSOM Zašto rajčice više nemaju okus kakav su imale? Čini se da s vremenom sjećanje na izvorni okus samo blijedi...

Antonio Granell, istraživački profesor iz Španjolskog nacionalnog istraživačkog vijeća
 CROPIX
Okus se izgubio jer su ljudi bili koncentrirani na kvantitetu, produktivnost i otpornost
Okus se izgubio jer su ljudi bili koncentrirani na kvantitetu, produktivnost i otpornost

Odnos rajčice i zemalja mediteranskoga kruga dugotrajan je i nimalo kompleksan, čista i nepatvorena ljubav još otkako je pristigla iz Novog svijeta. Dok su je u kontinentalnoj Europi sve do početka 19. stoljeća zvali “otrovnom jabukom” - jer je plemstvo masovno umiralo nakon što bi jelo rajčice, ne znajući da taj plod svojom kiselinom izvlači olovo iz kositrenih tanjura koje su koristili, pa su tako skapavali od otrovanja olovom - dok su dakle Englezi i Francuzi od paradajza strahovali, Napolitanac Antonio Latini još godine 1694. u knjizi “Lo Scalco alla Moderna” s dužnom pažnjom zapisao je recept za “Salsa di Pomodoro, alla Spagnola”. Pola tuceta zrelih rajčica, isprženih na žeravici pa oguljenih i narezanih, sitno nasjeckanog luka po želji, peparolo, odnosno čili, malo ti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 22:09