ZAVRŠENA PRVA FAZA

VIDEO Astronauti nakon 257 dana sletjeli na ‘Mars’!

Kompletna simulacija leta na Mars trajat će 520 dana, a astronauti mogu izaći kada god požele

MOSKVA - Nakon 257 dana šesteročlana je posada uspješno sletjela na Mars. Riječ je o simulaciji leta na crveni planet, trajat će 520 dana, a prva etapa je uspješno završila i sada je u tijeku povratak na Zemlju.

Posadu čine tri Rusa, Kinez, Francuz i Talijan kolumbijskih korijena. Na Mars su se iskrcali Rus Alexander Smoleyevsky i Talijan Diego Urbina.

Mogućnost izlaska

Šestorka je zatvorena u kapsulu u lipnju i od tada nisu izlazili van, niti su imali ikakve kontakte s vanjskim svijetom, osim veze s kontrolnim tornjem u Moskvi. Također, s njima su ukrcane i namirnice koje bi trebale dostajati za svih 520 dana leta. Astronautima je ostavljena mogućnost da mogu izaći kada god požele, no to još nitko nije zatražio. Provest će dva dana u istraživanju planeta koji su osvojili, a nakon toga slijedi dug povratak kući.

Misijom Mars 500 nastoji se što bolje istražiti ljudsko ponašanje u ekstremnim uvjetima te na taj način pomoći budućim astronautima koji će se uistinu uputiti prema Marsu.

Napad tjeskobe

Brojni su novinari na videozidu promatrali slijetanje na Mars koje je umogome sličilo na film “Capricone One” iz 1978., u kojemu Amerikanci u studiju snimaju sletanje na Mars i tu laž prodaju svijetu.

Posada uglavnom vrijeme provodi u kapsuli koja je veličine autobusa, a kapsula je povezana s više modula koji simuliraju površinu Marsa.

Organizatori znaju da astronautima nije lako i da već sada boluju od tjeskobe, ali se nadaju da će sva šestorica uspješno završiti misiju te smatraju da će povratak na Zemlju biti najteži dio eksperimenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:52