KRIVA PUTANJA

VIDEO: Pogledajte kako Sunce guta zalutali komet

 YouTube
NASA-ina snimka pokazuje posljednje trenutke života kometa Kreutz Sungrazer kojeg je 'života' koštao preblizak prolazak pored naše najbliže zvijezde, Sunca

Američka svemirska agencija NASA uspjela je snimiti trenutak kada Sunce svojom snažnog gravitacijom guta zalutali komet koji se našao preblizu zvijezdi.

Približavanje kometa Kreutz Sungrazer, a potom i njegovu smrt NASA je snimila pomoću opservatorija za promatranje Sunca SOHO. Snimka je vrlo brzo postala hit na YouTubeu, internetskoj stranici za razmjenu video materijala, te brojnim astronomskim portalima i blogovima.

Kometi Kreutz Sungrazer imaju karakterističnu orbitu koja ih često vodi preblizu SUncu. Vjeruje se da to komadi većeg kometa koji se raspao prije nekoliko stoljeća, a koji je ime dobio po njemačkom astronomu Heinrichu Kreutzu. On je prvi počeo s njihovim proučavanjem.

Glasnogovornica SOHO-a objasnila je kako su znanstvenici snimku dobili koristeći koronograf koji je blokirao najsjajniji objekt u kadru. To im omogućava da promatraju aktivnosti oko Sunca, upravo poput zalutalih meteora.

Taj je proces poznat kao 'lažna pomrčina', a snimka pokazuje posljednje sekunde života kometa.

Stotine Kreutzovih kometa, neki i do svega metra u promjeru, otkriveno je nakon puštanja u pogon SOHO satelita 1995. godine. Baš kao i posljednji komet, rijetko koji od 'kamenih lutalica' uspije preživjeti bliski prolazak pored Sunca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:43