PRAVI 'GEOID'

VIDEO Pogledajte pravi izgled naše planete: Zemlja je zapravo poput krumpira

 YouTube
Istinski prikaz Zemlje pomoći će u istraživanju potresa i ostalih prirodnih katastrofa i pojava

Europska svemirska agencija (ESA) predstavila je cijelom svijetu istinski izgled Zemlje, prikazane kroz detaljna gravitacijska mjerenja i izračune. Točan izraz za takav izgled jest "matematički oblik Zemlje", a naziv potječe iz 19. stoljeća zahvaljujući matematičaru Johannu Carlu Friedrichu Gaussu.

No Gauss, poznat po svojoj krivulji, nije u to doba imao na raspolaganju tehnologiju kakvu korist ESA. A čak i uz takvu tehnologiju, trebalo im je punih 12 mjeseci da bi napravili prvi pravi 'geoid' naše planete. Za to su im bile potrebne razne detalje informacije, a zahvaljujući njihovu istraživanju znanstvenici će moći lakše shvatiti kako Zemlja zapravo funkcionira.

Prikaz je idealan. Odnosno, oceani su napravljeni bez morskih struja, bez plime i bez oseke, a oblikovani su isključivo gravitacijskim silama, što je ključna referenca za mjerenje cirkulacije oceana, razine mora i dinamike leda na polovima. A sve to zajedno bitno je kako bi se lakše shvatile klimatske promjene, ali i kako dolazi do potresa i drugih prirodih katastrofa.

Iako će mnogi biti razočarani iznimno neatraktivnim izgledom naše planete, bit će im lakše zbog činjenice što bismo u bliskoj budućnosti mogli predvidjeti katastrofe poput ove nedavne u Japanu i umanjiti im posljedice. Tko zna, možda se jednom otkrije i što im je uzrok...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2022 02:55