ASTRONOMSKO OTKRIĆE

VIDEO Riješen je misterij nastanka crnih rupa

 Sipa

Znanstvenici su napokon riješili jedan od najvećih misterija svemira koji nas okružuje. Nakon više od 12 godina, otkada su otkriveni prvi primjerci supermasivnih crnih rupa, astronomi su korak bliže razumijevanju njihovog nastanka.

Znanstveni tim predvođen profesorom teorijske fizike na Sveučilištu u Züichu Lucio Mayeraom, u novom je broju časopisa Nature iznio zaključak da su prve supermasivne crne rupe nastale oko milijardu godina nakon Velikog praska, za kojeg se smatra da se dogodio prije 14 milijardi godina.

Utvrđivanje nastanka crnih rupa obavljeno je na superračunalima koja su izvodile simulacije kretanja svemirskih tijela. Milijardu godina nakon Velikog praska sudari prvih protogalaksija stvarali su guste oblake svemirske prašine koji su nakon nekog vremena toliko narasli da su se urušili sami u sebe te tako stvorili prve supermasivne crne rupe.

Novi su rezultati pobili dosadašnji model koji je tumačio da su galaksije te crne rupe rasle postupno.

- Uzevši u obzir starost svemira, crne su rupe nastale u vrlo kratkom roku - rekao je suautor istraživanja Stelios Kazantzidis sa Sveučilišta Ohio te dodao kako će najnovije otkriće imati snažne posljedice na astronomiju.

Podsjetimo, prije desetak godina astronomi su otkrili kako se supermasivne crne rupe nalaze u središtu svake galaksije, uključujući i naše Mliječne staze. Uzevši u obzir veličinu 'obične' crne rupe, koja je 'svega' nekoliko puta veća od mase Sunca, supermasivne crne rupe imaju i više desetaka milijuna puta veću masu od naše zvijezde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:18