MADE IN SERBIA

Za tri godine NASA bi trebala u svemir poslati 50 manjih SATELITA: Jedan će biti konstruiran u SRBIJI?

 arhiva

Američka agencija za istraživanje svemira NASA će 2015. godine lansirati 50 manjih satelita, od kojih bi jedan trebao biti konstruiran u Srbiji. Zahvaljujući inicijativi mladog srpskog znanstvenika Stefana Vlajkovića, znanstvene institucije i tvrtke iz Srbije zemlje dobit će priliku da postanu dio velikog projekta, piše srpski Blic.

Doktorant Tehnološkog fakulteta u Zuerichu, Stefan Vlajković, radio je na projektu konstrukcije satelita koji koriste nanotehnologiju, te se tako povezao s NASA-om, a u projekt je odlučio uključiti i srpske znanstvene institucije.

Nije bilo lako to učiniti; dozvolu i odgovor iz NASA-e čekao je od više od pola godine, navodi Blic.

'Kada sam pristupio projektu želio sam povezati i srpske institucije jer znam da imamo potencijala. To je odlična prilika, ne samo za znanstvene institucije, već i za tvrtke koje se bave programiranjem, elektronikom... Postojala je bojazan od strane NASA-e, ali su na kraju pristali, tako da postoji velika šansa da 2015. godine imamo srpski satelit', rekao je Vlajković.

U tijeku je priprema tehničke dokumentacije nakon čega mora proći proces selekcije, a konačni će se odgovor znati na jesen. Satelit veličine 20 puta 10 centimetara, težak oko 3 kilograma, trebali bi konstuirati stručnjaci s Fakulteta tehničkih znanosti u Novom Sadu, a koristit će se za posebno NASA-ino istraživanje.

Bez obzira na veličinu, objašnjava Vlajković, ovi sateliti imaju istu funkciju kao i veliki. Mogu se koristiti u vojne svrhe, u telekomunikaciji, za analize štete u izvanrednim situacijama, pri istraživanju Zemljine orbite, za meteorološke projekte...

NASA u ovom projektu financira 80 % opreme i 80 % sredstava za lansiranje, pa bi tako Srbija trebala sudjelovati u troškovima u iznosu 20,000-100,000 eura. Vlajković još uvijek nije primio odgovor od nadležnih institucija da će ti troškovi biti podmireni, no uvjeren je u pozitivan ishod ove priče, pošto smatra da je ovo izvrsna prilika za Srbiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:50