USPJEH

Zagrebački Genos glavni je laboratorij u istraživanju ljudskoga glikoma

Zagreb, 250219.
Genos, Borongajska 83a.
Test starosti GlycanAge.
Na fotografiji: prof. Gordan Lauc.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX

Prof. Gordan Lauc

 

Hrvatska biotehnološka tvrtka Genos udružila je snage na globalnom Projektu ljudskog glikoma (Human Glycome Project) s poznatim američkim kompanijama New England Biolabs (NEB) i Waters. Tu suradnju prati i konkretno ulaganje od tri milijuna eura u istraživanja strukture i funkcije glikana, složenih ugljikohidrata vezanih na proteine koji su važni za razumijevanje i uspješno liječenje niza bolesti.

Korak naprijed

- Svi u Genosu jako smo ponosni što smo uz podršku dvije velike multinacionalne tvrtke, Waters i New England Biolabs, uspjeli osigurati značajnu podršku za Projekt ljudskog glikoma. Zahvaljujući reagencijama koje će osigurati te dvije tvrtke u laboratoriju Genosa moći ćemo analizirati glikane u 30.000 uzoraka koji potječu iz nekih od najboljih kliničkih i epidemioloških studija u svijetu - rekao je Gordan Lauc, profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu te osnivač i direktor Genosa.

- Ovo je vrlo veliki korak naprijed za Projekt ljudskoga glikoma jer se radi o prvom značajnom resursu koji nam je na raspolaganju na razini cijelog projekta. Dosadašnje financiranje je bilo iz pojedinačnih znanstvenih projekata naših istraživača. Ovaj sporazum iznimno je važan i za Genos jer nas pozicionira kao središnji analitički laboratorij cijelog projekta - dodao je Lauc.

O suradnji s Genosom oglasili su se i predstavnici kompanija New England Biolabs i Waters.

Važnost glikana

- Desetljeća istraživanja na području glikobiologije ukazuju na to da glikani igraju važnu ulogu kako u zdravlju, tako i u bolesti. Sustavno istraživanje humanog glikoma u sklopu velikih kliničkih kohorti ima potencijal da pomogne u ispisivanju novog poglavlja u translacijskoj medicini. Vrlo smo ponosni na suradnju s Genosom i Watersom kako bismo podržali ovu važnu inicijativu - izjavio je Chris Taron, jedan od znanstvenih direktora NEB-a. Slično misle i u kompaniji Waters. - Promjene u glikozilaciji proteina temeljna su karakteristika mnogih bolesti, uključujući rak. Mi u Watersu vjerujemo da je poboljšano razumijevanje glikomike putem napredne analitičke karakterizacije od kritične važnosti za biomedicinska istraživanja te za pacijente koji će potencijalno imati koristi od ovih istraživanja - naglasila je dr. Diane M. Diehl, viša direktorica farmaceutskih i biomedicinskih istraživanja u kompaniji Waters.

Projekt ljudskog glikoma, čiji su direktori Gordan Lauc i Richard Cummings s Harvarda, lansiran je u listopadu 2018., a u njemu sudjeluje oko 200 znanstvenika iz Hrvatske i svijeta.

- U neku ruku, ovo je nastavak Projekta ljudskog genoma, koji nam je otkrio slijed tri milijarde slova u čovjekovu genomu. Iako je Projekt ljudskog genoma bio nedvojbeno veliki uspjeh, spoznali smo da je samo mali dio bolesti izravno uzrokovan pogreškama u genima. Najbolji primjer toga su jednojajčani blizanci, koji imaju identične genome, a najčešće ne obolijevaju od istih bolesti. Razlike među ljudima u najvećoj su mjeri određene glikanima - naglasio je Lauc.

Vodeći u analizi glikana: Surađuju s Yaleom, Harvardom...

Biotehnološka tvrtka Genos utemeljena je 2007., a danas zapošljava oko 50 ljudi.

- U Hrvatskoj smo uglavnom prisutni s genetičkim testovima, no na svjetskom tržištu smo vodeći laboratorij za analizu glikana. Surađujemo s najpoznatijim istraživačkim institucijama u svijetu, uključujući sveučilišta Harvard, Yale, Oxford itd. Kroz brojne istraživačke projekte koje smo proveli u zadnjih 10 godina otkrili smo i različite mogućnosti primjene glikana. Od njih je vjerojatno najzanimljiviji GlycanAge test biološke dobi, koji može objektivno utvrditi stvarno stanje organizma. Za razliku od kronološke dobi koja je definirana samo brojem godina od rođenja, biološka dob je nešto što ima individualni tijek koji ovisi o našim životnim navikama - istaknuo je Gordan Lauc, direktor i osnivač Genosa.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo