ULOGA GLIKANA

HRVATSKI STRUČNJACI OTKRILI KAKO PREDVIDJETI POJAVU TEŠKE BOLESTI Veliko otkriće moglo bi biti ključno: 'Uskoro bi i pacijenti mogli imati koristi'

Prof. dr. Gordan Lauc i prof. dr. Dragan Primorac
 Genos
 

Opsežna deset godina dugačka studija koja je uključila više od 14.000 ispitanika, donijela je važne rezultate za dijagnostiku i liječenje teške autoimune bolesti. Znanstvenici su otkrili da glikani mogu predvidjeti pojavu reumatoidnog artiritisa što daje novo svjetlo u razumijevanju molekularnog mehanizma nastanka ove bolesti.

Znanstvenici tvrtke Genos i Specijalne bolnice Sv. Katarina, predvođeni prof. dr. Gordanom Laucom i prof. dr. Draganom Primorcem objavili su u međunarodnom časopisu BBA Molecular Basis of Disease rezultate desetogodišnje kolaborativne studije koju su proveli u suradnji s Nacionalnim institutom za zdravlje Finske. Studija je uključila više od 14.000 ispitanika, a rezultati istraživanja sugeriraju da glikani mogu predvidjeti pojavu reumatoidnog artiritisa, što daje potpuno novo svjetlo u razumijevanju molekularnog mehanizma nastanka ove bolesti.

‘Genos je danas vodeći laboratorij za visokoprotočnu glikomiku u svijetu i surađujemo s brojnim vrhunskim institucijama u Europi, Americi i Kini. Naša istraživanja pokazala su da glikani imaju ogroman potencijal za razvoj personalizirane medicine, no na pitanje koje ljude najviše zanima, a to je ‘kada ćemo imati neku konkretnu korist od tih istraživanja’, nažalost najčešće moram odgovoriti da je to još uvijek dosta daleko. Zahvaljujući suradnji s bolnicom Sv. Katarina ovaj puta nije tako i veseli me da mogu reći da se nadam bi u ovom slučaju to moglo biti vrlo brzo’, rekao je dr. Lauc.

Tijekom desetogodišnjeg praćenja ispitanika poseban naglasak stavljen je na detaljno mjerenje glikana vezanih uz imunoglobulin G u 179 osoba koje su tijekom istraživanja oboljele od reumatoidnog artritisa. Tom prilikom je pokazano da su oni promijenjeni više godina prije pojave prvih simptoma, te da predstavljaju faktor rizika koji pridonosi razvoju bolesti. Obzirom da glikozilacija ima važnu ulogu u regulaciji imunosupresivne uloge imunoglobulina, ovo otkriće (posebice niska IgG galaktozilacija) pozicionira glikozilaciju IgG-a kao novu potencijalnu metu za razvoj novih terapijskih pristupa različitih upalnih bolesti.

‘U našem radu pokazali smo da glikani mogu biti sjajan prediktivni biljeg u otkrivanju oboljelih od reumatoidnog artitisa i to niz godina prije pojave simptoma bolesti, što može biti ključno u pravovremenom ordiniranju terapije i sprečavanju razvoja ove bolesti. Budući da je u reumatoidnom artritisu posebno zahvaćena sinovijalna membrana, znanstvenici Specijalne bolnice Sv. Katarina i Genosa u suradnji s našim međunarodnim partnerima planiraju započeti i kliničko istraživanje vezano uz terapeutski učinak mezenhimalnih matičnih stanica u liječenju ove bolesti. Naime, zbog snažnog protupalnog i imunomodulatornog učinka mezenhimalnih matičnih stanica, a što smo jasno utvrdili tijekom liječenja oboljelih od osteoartritisa, za očekivati je da će ovakav terapeutski postupak biti vrlo učinkovit i kod oboljelih od reumatoidnog artritisa, rekao je dr. Primorac.

Reumatoidni artritis je teška, kronična, upalna bolest vezivnog tkiva koje se najviše očituje na zglobovima. U svijetu trenutno od reumatoidnog artritisa boluje više od 100 milijuna osoba što predstavlja značajan javnozdravstveni problem. Kod oboljelih od reumatoidnog artritisa, imunološki sustav ne prepoznaje vlastito tkivo te ga napada, posebice hrskavično tkivo, kosti i ponekad, unutarnje organe. U konačnici, ako se bolest ne liječi, upalni proces oštećuje zglobnu hrskavicu i uzrokuje deformaciju zglobova koja dovodi do trajne nesposobnosti za rad.

Ovim se otkrićem znanstvenici u Genosu i Svetoj Katarini još snažnije pozicioniraju u novom i propulzivnom području glikobiologije. Glikani su u posljednjih nekoliko godina postali globalno prepoznati u svjetskoj znanstvenoj zajednici kao biomarkeri za čitav niz bolesti i stanja.

Genos se ovim područjem bavi već čitavo desetljeće te je već niz godina lider u provođenju analiza glikana za potrebe kliničkih i epidemioloških studija te vodeći laboratorij za visokoprotočnu analizu glikana u svijetu. Rano predviđanje rizika iznimno je važno kako bi se osoba na vrijeme liječila i prilagodila životne navike, te spriječila nastanak bolesti koje često završavaju smrtnim posljedicama. Promjene u glikanima javljaju se godinama prije prve pojave simptoma bolesti što omogućuje ranu dijagnostiku i preventivno djelovanje kako bi se razvoj bolesti odgodio ili potpuno izbjegao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 18:41