Vino je među pićima najkorisnije, među lijekovima najukusnije, a od hrane najugodnije, zaključio je davno Plutarh (46. - 127.). Iako se i danas mnogi slažu s glasovitim starogrčkim povjesničarem, nekim ljudima vino, posebice crno, izaziva glavobolju.
Čini se da su ljudi koji su skloni glavoboljama i migrenama posebno osjetljivi na crno vino, a u prošlosti su za to bili okrivljeni spojevi poput tanina, sulfita i histamina. No, nakon testiranja desetak spojeva pronađenih u crnom vinu, tim američkih znanstvenika ukazuje na još jednog krivca: kvercetin, spoj koji se nalazi u kožici grožđa.
- Kvercetin apsorbira ultraljubičasto svjetlo, to je krema za sunčanje za grožđe. Ako grožđe uzgajate tamo gdje ima puno sunca, ono stvara više kvercetina - rekao je za Washington Post ...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....