NOVE SPOZNAJE

Zašto od vina boli glava? Znanstvenici su na putu prema objašnjenju tisućljećima stare misterije

Ilustracija

 Joško Šupić/Cropix
Potencijalno će biti vrlo korisno da ljudi mogu odabrati crna vina koja manje izazivaju glavobolje
Potencijalno će biti vrlo korisno da ljudi mogu odabrati crna vina koja manje izazivaju glavobolje

Vino je među pićima najkorisnije, među lijekovima najukusnije, a od hrane najugodnije, zaključio je davno Plutarh (46. - 127.). Iako se i danas mnogi slažu s glasovitim starogrčkim povjesničarem, nekim ljudima vino, posebice crno, izaziva glavobolju.

Čini se da su ljudi koji su skloni glavoboljama i migrenama posebno osjetljivi na crno vino, a u prošlosti su za to bili okrivljeni spojevi poput tanina, sulfita i histamina. No, nakon testiranja desetak spojeva pronađenih u crnom vinu, tim američkih znanstvenika ukazuje na još jednog krivca: kvercetin, spoj koji se nalazi u kožici grožđa.

- Kvercetin apsorbira ultraljubičasto svjetlo, to je krema za sunčanje za grožđe. Ako grožđe uzgajate tamo gdje ima puno sunca, ono stvara više kvercetina - rekao je za Washington Post ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 18:56