KOMBINACIJA PSIHOLOGIJE I EKONOMIJE

ZNANOST IZ POSUDE INDIJSKIH ORAŠČIĆA Magazin Jutarnjeg na jednom predavanju pionirki podučavanja bihevioralne ekonomije u hrvatskom visokom školstvu

Vedrana Pribičević i Andrijana Mušura Gabor
 CROPIX
Kombinacija psihologije i ekonomije za čije je istraživanje Richard Thaler nedavno ovjenčan Nobelovom nagradom za ekonomiju već godinama u Zagrebu podučavaju Andrijana Mušura Gabor i Vedrana Pribičević.
Kombinacija psihologije i ekonomije za čije je istraživanje Richard Thaler nedavno ovjenčan Nobelovom nagradom za ekonomiju već godinama u Zagrebu podučavaju Andrijana Mušura Gabor i Vedrana Pribičević.

Njegova je uspješna znanstvena karijera, ovjenčana ovogodišnjom Nobelovom nagradom za ekonomiju, počela sa zdjelom indijskih oraščića. Točnije, u trenutku kad je tu zdjelu iz blagovaonice maknuo u kuhinju. Dok su sredinom 1970-ih godina studirali menadžment na Sveučilištu Rochester, nobelovac Richard Thaler i njegovi cimeri svaki bi dan prije večere pojeli zdjelu indijskih oraščića.

- Jeli smo, a večera bi počinjala za 20 minuta. Znali smo to, ali nismo mogli prestati s jelom. Ali, ja sam našao rješenje. Ako zdjela s oraščićima nije ispred vas, manje ste u iskušenju. Zapravo, ako se morate dići i prošetati do kuhinje, a kao student živio sam u velikoj kući u Rochesteru, onda ipak nećete pojesti toliko oraščića - prisjetio se nedavno Richard Thaler (72) kako je počeo svoja ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2025 10:44