NE MOGU NI BLIZU

Znanstvenici: Misteriozna ruševina u sirijskoj pustinji možda je stara 10.000 godina, ali joj ne možemo prići

Misteriozna građevina pronađena u Siriji stara je oko 10.000 godina, procjenjuju stručnjaci.

No, svoju teoriju ne mogu u potpunosti potvrditi jer je istraživanje na tom području onemogućeno zbog žestokih sukoba koji traju u toj regiji.

Ovu čudnovatu kamenu formaciju 2009. otkrio je arheolog Robert Mason . On je naišao na kamen, čudne linije i pećine u nenaseljenom dijelu sirijske pustinje.

Mason je o svome otkriću progovorio na predavanju u Semitskom muzeju na Harvardu . Rekao je kako je ova formacija otkrivena oko 80 kilometara sjeverno od Damaska te kako vjeruju da potječe iz razdoblja neolitika ili iz bronačnog doba.

Udubine u kamenu i pećine vrlo su jednostavne, ali su jasno naznačene i odvojene od ostataka okoline. Ono što ih čini posebnima jest činjenica da na njima nema nikakvih nazanaka da su nekada davno bile nastanjene i da se u njima odvijao život.

'Čini se kao da su tamo pokapali svoje mrtve, kao grobnica. No, potrebno je ovo detaljno istražiti, ali zbog sukoba u Siriji to još neko vrijeme sigurno neće biti moguće', rekao je Mason.

U blizini formacije nalazi se popularni samostan 'Deir Mar Musa' poznat po spektakularnim kršćanskim freskama.

Mason vjeruje kako je taj samostan nekada bila rimska kula. Upravo je dokaze o njihovom postajanju tražio Mason kada je naišao na svoje otkriće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:14