ELIKSIR ZDRAVLJA

Znanstvenici nakon velike studije: ‘Jedite ovu hranu, može smanjiti rizik od čak 14 vrsta raka!‘

 Oleksandr Prokopenko/panthermedia/profimedia
U studiji su korišteni podaci 250.000 sudionika. Nakon 12 godina njih otprilike 30.000 dobilo je neki oblik raka
U studiji su korišteni podaci 250.000 sudionika. Nakon 12 godina njih otprilike 30.000 dobilo je neki oblik raka

Ako jedete više hrane bogate omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, poput oraha i sjemenki, moglo biste smanjiti rizik od razvoja čak 14 različitih vrsta raka, pokazalo je nedavno istraživanje.

Omega-3 i omega-6 masne kiseline povezuju se s nižim razinama kolesterola, boljim zdravljem mozga i dugovječnošću, a to sve posebno vrijedi za omega-3 masne kiseline, koje se smatraju i protuupalnom namirnicom.

Izvori omega-3 masnih kiselina su razne vrste masna riba poput lososa, skuše, sardina i pastrva, ali i sjemenke lana, orasi te dodaci s ribljim uljem. Omega-6 mogu se naći u biljnim uljima kao što su ulje uljane repice, zatim u orasima, sjemenkana, jajima i avokadu.

‘Više razine omega-3 i omega-6 povezane su s nižom stopom raka, pa bi ih ljudi trebali više konzumirati i uvrstiti ih u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2025 13:19