KOMIČAN, A NE STRAŠAN

ZNANSTVENICI OTKRILI NOVU VRSTU DINOSAURA Pinokio-rex živio je u Kini prije 66 milijuna godina

CHICAGO, IL - NOVEMBER 12: Geologist Bill Simpson (L) and Mykl Ruffino clean Sue, a 67-million-year-old Tyrannosaurus Rex on display at the Field Museum on November 12, 2013 in Chicago, Illinois. Sue is the largest, most complete, and best preserved T. Rex ever discovered. Simpson carefully cleans the skeleton twice a year. (Photo by Scott Olson/Getty Images)
 Scott Olson/Getty Images / 2013 Getty Images

Škotski znanstvenici objavili su u časopisu Nature Communications otkriće nove vrste dinosaura koji je prije 66 milijuna godina živio u Kini. Taj devet metara visoki mesojed bio je rođak strašnog Tyrannosaurusa rexa, a službeno je nazavan Qianzhousaurus sinensis.

Fosilne ostatke dinosaura našli su radnici na gradilištu u blizini grada Ganzhoa na jugu Kine, a opisali su ga škotski znanstvenici koji su mu dali nadimak Pinokio-rex zbog njegova izduženog nosa.

- U pitanju je drugačija rasa Tyrannosaurusa. Ima poznati zubati osmijeh kao T.rex, ali njegova je njuška mnogo duža i imala je red rogova na nosu - izjavio je za BBC dr. Steve Brusatte sa Sveučilišta Edinburgh koji je opisao novog dinosaura.

- Njegov izgled mogao bi izgledati pomalo komično, no bio je zastrašujući kao bilo koji Tyrannosaurus - ustvrdio je Brusatte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 16:22