ZVIJEZDE PADALICE

Znanstvenici pronašli čak TRI DOKAZA: DNK je stigao iz svemira. Na Zemlju je došao u meteoritima

Znanstvenici NASA-inog Goddard Space Flight centra pronašli su dokaze koji potvrđuju teoriju kako je DNK došla iz svemira. Proučavajući meteorite i led s Antarktike, otkrili su kako su meteoriti iz svemira na Zemlju donijeli građevne blokove za DNK, a time i za život kakav postoji na našem planetu.

- Prvi put imamo tri različita dokaza koji nam govore kako su građevni blokovi DNK potekli iz svemira - izjavio je dr. Michael Callahan, čiji je tim u meteoritima pronašao guanin i adenin, te ksantin i hipoksantin.

Adenin i guanin spajaju 'ljestve' DNK, te su ključni za stvaranje te molekule. Također su pronađene i molekule purina te 2.6-diaminopurina i 6.8-diamonipurina, koje gotovo nikada ne nastaju prirodnim procesima.

- Ukoliko se asteroidi ponašaju kao kemijske tvornice u kojima se stvara probiotički materijal, onda je za očekivati i kako će proizvoditi varijante nukleobaza, i to ne samo onih koje se dobivaju biološkim procesima, zbog sastojaka i uvjeta koji postoje na svakom od asteroida - objašnjava Callahan.

Drugi dokaz su pronašli analizom leda u okolici lokacije gdje su pronašli meteorite. U okolnom ledu, pokazalo je istraživanje, pronađena je znatno manja količina nukleobaza nego u meteoritima.

Treći dokaz je stvaranje nukleobaza u laboratorijskim uvjetima, dakle ne biološkim uvjetima, što dovodi do činjenice kako je proces nastanka ovih građevnih blokova života moguć čak i ukoliko tog života zapravo nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:24