ZANIMLJIV FENOMEN

ZNANSTVENICI SE PITAJU: POJAČAVA LI MARIHUANA SEKSUALNI NAGON? Istraživanje pokazalo da se konzumenti 'trave' seksaju više od onih koji apstiniraju

 Profimedia, Alamy

Zanemare li se anegdotalni dokazi i primjeri iz filmova poput onog iz Woody Allenovog "Annie Hall", još se uvijek ne zna kako konzumacija marihuane utječe na seksualni nagon pojedinca, piše CNN. To međutim ne znači da znanstvenike ne zanima odnos seksa i marihuane.

Studija iz 2017. godine pokazala je da su se muškarci i žene koji su svaki dan konzumirali marihuanu češće upuštali u seksualne odnose od onih koji su apstinirali od druge. To je utvrđeno anketnim ispitivanjem muškaraca i žena nakon četiri tjedna sudjelovanja u istraživanju. Premda to istraživanje nije utvrdilo uzročno-posljedične veze između konzumacije marihuane i povećanja seksa, ono je dovelo do postavljanja interesantnog pitanja:

Kakva je veza između seksa i marihuane?

Licencirani terapeut za parove Ian Kerner postavio je svojim kolegama to pitanje kako bi doznao što oni misle o povezanosti spolnih odnosa i te konkretne droge. "Ljudi koji koriste marihuanu se možda više seksaju jer jedini na druge stavljaju manji pritisak pa imaju manje problema oko izvedbe", rekla mu je seksualna terapeutkinja Amanda Pasciucco. "Mala količina marihuane bi vam mogla pomoći pri komunikaciji o željama s partnerom."

Seksualni terapeut Lawrence Siegel kaže da THC naočigled utječe na dio mozga koji se povezuje sa seksualnim uzbuđenjem, pogotovo kod žena. "Endokanabinoidi sustav koji kod čovjek regulira osjećaje poput ugode, boli, opuštanja i homeostaze. Kada ga kanabinoidi poput delta-9-tetrahidrokanabinola aktiviraju, osoba se može naći u stanju opuštenosti, ugode i bez bolova", objašnjava Peter Barsoom, osnivač tvrtke 1906 koja se bavi prodajom proizvoda od marihuane. "To može dovesti do pojačanog uzbuđenja i ugodnije seksa."

Autor knjige "The Passionate High: A Guide to Using Cannabis For Better Sex and Creativity" i seksolog Nick Karras kaže da početnici trebaju početi s pušenjem marihuane putem cigareta ili parilica jer se s jestivim proizvodima lako predozira. "Također, marihuana će djelovati kao afrodizijak samo u manjim i srednjim dozama pa nemojte pretjerivati."

Osim konzumacije marihuane, seksualni život mogu potencijalno poboljšati i proizvodi na bazi jednog od ostalih 100 kanabinoida koji se nalaze u biljci kanabisa. Jedan takav proizvod bazira se na kanabinoidu CBD-u i pomaže pri smanjenju upale spolnih organa i povećanju protoka krvi. Žene koriste proizvode na bazi CBD-a jer su neke otkrile da im proizvodi na bazi THC-a isušuju vaginu.

Prije upotrebe bilo kojeg od ovih proizvoda provjerite je li on legalan te koje su mu nuspojave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:59